Pražský barman Honza Zlámaný zvítězil s drinkem Maffie, který se kromě pětileté slivovice skládá z vermutu Carpano Antica Formula, extraktu z lipového květu, švestkového shrubu a medové vody. Je servírován v coupette skleničkách z antikvariátu, zdoben sušenou švestkou posypanou lipovým prachem a podává se k němu výtisk Lidových novin z 29. října 1918.
„Komisaře jsem navíc osvěžil sklenicí prémiového matcha čaje. Při vymýšlení drinku jsem vyjma vermutu šel cestou lokálních surovin včetně lípy jako národního stromu. Míchání koktejlů ze slivovice je náročné, ale zároveň představuje velkou výzvu. A barmani výzvy milují,“ uvedl Honza Zlámaný.
Zároveň dodal, že si vítězství v International Rudolf Jelínek Cupu velmi cení. „Konkurence byla neskutečná, větší soutěž jsem ještě v životě nezažil,“ konstatoval loňský vicemistr ČR v přípravě čaje.
Podle jednoho z porotců soutěže, Adriána Michalčíka z norského baru *ISM v Oslu, je slivovice v drincích dobře použitelná jako báze i jako modifikátor. „Ochutnal jsem i limitovanou edici Československé slivovice vydané k výročí založení našeho státu a velice mě překvapila. Cítil jsem v ní mandlovost až ořechovost, určitě by také byla mixologicky využitelná,“ prohlásil barman patřící do současné česko-slovenské absolutní špičky.
Zároveň ocenil, že hned několik soutěžních drinků obsahovalo čaj. „Je to skvělá surovina a dnes se ukázalo, že čaj do koktejlů patří,“ doplnil Adrián Michalčík s tím, že kromě vítězného drinku ho zaujalo i několik dalších výtvorů – třeba ten od Kateřiny Vymazalové (slivovice, makový likér, bezinkový sirup, švestkový čaj, citronový fresh) či Jana Šebka (slivovice, vermut, švestkové pivo, švestková omáčka, ořešákové bitters).