Do moravské metropole přicestovala rekordní stovka studentů v doprovodu svých učitelů ze 17 škol z celé České republiky: Prahy, Brna, Poličky, Velkého Meziříčí, Mostu, Uherského Hradiště, Českého Těšína, Ostravy, Slavkova u Brna, Jeseníku, Chrudimi, Opavy, Blanska, Havířova, Bohumína a Českých Budějovic. To potvrzuje značný zájem, kvůli němuž se Česká barmanská asociace rozhodla pořádat Team Challenge dvakrát do roka – v jarní a podzimní edici.
Nejlepší čtyřčlenný tým do CBA Team Challenge tentokrát vyslala Střední škola Brno, Charbulova ve složení Matěj Sedmera, Tereza Skácelová, Tereza Čubová a Nikola Solomonová. Stříbrnou příčku obsadilo další družstvo ze stejné školy zastoupené Sárou Šmerdovou, Anetou Hakalovou, Viktórií Skočovskou a Danielou Davidovou. Třetí místo brala SOŠ a SOU Polička díky práci Terezy Němcové, Terezie Havlíkové, Gabriely Unčovské a Nikoly Duchečkové.
„Na soutěže se připravujeme spíš nárazově, ale klíčem k úspěchu je píle samotných studentů. To oni si dnešní skvělý výsledek vybojovali. Vždy jim říkám, že si jdeme soutěž především užít, že ji nemusíme nutně vyhrát. Tentokrát se nám podařilo obojí,“ zářila po vyhlášení výsledků radostí Marie Matulková, učitelka odborného výcviku na SŠ Brno, Charbulova.
Vítězné týmy získaly ceny od generálních partnerů soutěže, společností Mattoni 1873 a STOCK Plzeň-Božkov. Jednak je to voucher na pitný režim pramenité vody pro celou třídu, týmy na druhém a třetím místě pak získaly barmanskou prezentaci ambasadora společnosti STOCK Plzeň-Božkov přímo ve třídě a šampioni se mohou těšit na zážitkovou exkurzi do palírny v západočeském Prádle, stejně jako na zážitkovou barovou tour po brněnských podnicích gastronomické skupiny Lidi z Baru.
CBA Team Challenge je týmovou soutěží pro juniorské vyznavače nápojové gastronomie, poprvé se konala na jaře 2022. Primárně je určená pro čtyřčlenné studentské týmy středních gastronomických škol. Každý tým se musí zapojit do čtyř z celkem šesti pořádaných disciplín – klasické barmanství, flairové barmanství, čajová mixologie, čajová degustace, baristika a čepování piva. Zúčastnit se ale mohou i jednotlivci. Zvítězí kolektiv, který dosáhne nejvyššího součtu bodů za jednotlivé disciplíny.
Hlavními partnery soutěže jsou společnosti STOCK Plzeň-Božkov s.r.o. a Mattoni 1873 a.s. Jejich cílem je prostřednictvím soutěže podporovat chuť talentovaných mladých gastronomů zůstat po studiu v tomto oboru a nalézt v jejich profesi zalíbení.
Partnery soutěže CBA Team Challenge jsou společnosti a značky Bidfood Czech Republic s.r.o., Nestlé Česko, s.r.o., Ultra Premium Brands - Central Europe s.r.o., PARTY led, s.r.o., Premier Wines & Spirits s.r.o., RATIONAL Czech Republic s.r.o., IVN s.r.o., Sahm, Quality Hotel Exhibition Centre, BOHEMIA SEKT, s.r.o., RUDOLF JELÍNEK a.s., Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s., CORMEN s.r.o., OXALIS, spol. s r. o., Aquila, Dilmah, Zanzibar Trade s.r.o., PepsiCo CZ s.r.o., Candola s.r.o., Espresso, s.r.o., Café Reserva, Faema, Kávovary.cz, SCA Morava, s.r.o., Josef Manner s.r.o., ZEMAN Váhy s.r.o., BOHEMILK a.s., DELIKOMAT s.r.o., Mia coffee s.r.o., Ronchem, AQUALINK s.r.o., HEINEKEN Česká republika, a.s. a Lidi z Baru.
Výsledky CBA Team Challenge – jaro 2024
CBA TEAM CHALLENGE
(hlavní soutěž čtyřčlenných týmů)
1. SŠ Brno, Charbulova
2. SŠ Brno, Charbulova
3. SOŠ a SOU Polička
FERNET STOCK BITTER COCKTAIL COMPETITTION
(připravit pre-dinner cocktail s použitím Fernet STOCK Bitter)
1. Sára Šmerdová, SŠ Charbulova Brno
2. Matěj Sedmera, SŠ Charbulova Brno
3. Petra Kohoutková, SSŠG Svídnická, Praha
RESERVA JUNIOR MISTR KÁVY
(připravit espresso, cappuccino a espresso macchiato)
1. Matěj Warcholek, SŠ Bohumín
2. Terezie Havlíková, SOŠ a SOU Polička
3. Amelie Crhová, HŠ Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí
CAPTAIN MORGAN SPICED GOLD FLAIR COMPETITION
(připravit dva koktejly barmanskými technikami working flair a exhibition flair)
1. Daniel Zuzčák, Albrechtova SŠ Český Těšín
2. Kristýna Fučíková, HŠ Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí
3. Filip Vrbický, HŠ Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí
STAROBRNO BEER COMPETITION
(absolvovat vědomostní test a načepovat pivo dvěma různými technikami – „na hladinku“ a „na vícekrát“)
1. Karolína Tonowská, HŠ a OA Havířov
2. Viktória Skočovská, SŠ Brno, Charbulova
3. Anežka Havlíková, SHŠ Bukaschool Most
OXALIS TEA TASTING COMPETITION
(správně určit pět vzorků čaje Oxalis při jejich slepé degustaci)
1. Štěpán Beneš, SOŠ a SOU Polička
2. Kryštof Hondl, SOŠ a SOU Polička
3. Aneta Chrástková, SŠPHZ Uherské Hradiště
DILMAH TEA MIXOLOGY TEATENDER COMPETITION
(připravit čaj Dilmah a koktejl obsahující čaj Dilmah a whisky)
1. Gabriela Unčovská, SOŠ a SOU Polička
2. Daniela Davidová, SŠ Brno, Charbulova
3. Anežka Tylečková, AHOL – SŠ gastronomie, turismu a lázeňství