2. ročník juniorské barmanské soutěže LABSKÝ POHÁR 2005
Labská Hotelová škola a SOU v Pardubicích uspořádala ve středu 27.dubna 2005 ve spolupráci s východočeskou sekcí České barmanské asociace a společnostmi Bohemia Sekt, a.s. a Schöller - zmrzlina a mražené výrobky, spol. s r.o. již 2. ročník celostátní barmanské soutěže Labský pohár 2005, která je zařazena do celorepublikového seriálu soutěží o titul Barman roku CBA - junior.
Úkolem mladých barmanů a barmanek byla tentokrát příprava drinků v kategorii sorbet a volba jeho originálního názvu. Povinností každého soutěžícího bylo použít do receptury minimálně dva kopečky ovocné zmrzliny a hotový sorbet dolít nejméně 5cl šumivého vína Bohemia Regia brut.
V prostorách Labské hotelové školy své síly mezi sebou poměřilo 23 adeptů barmanského řemesla z 10 hotelových škol a středních odborných učilišť gastronomického zaměření z celé republiky.
Na průběh celé soutěže bedlivě dohlížela technická a chuťová komise složená z členů České barmanské asociace. V chuťové komisi , která posuzovala jakostní znaky nových drinků, zasedli prezident CBA pan Miroslav Novák, pan Karel Zapalač - šestinásobný barman roku CBA a zástupci spolupořádajících firem. Řízení technické komise se ujal lektor CBA pan Jaroslav Labounek.
V průběhu celého dne si mohli soutěžící, jejich přátelé či trenéři dopřát šálek dobré kávy od společnosti Espresso s.r.o. - dovozce italské kávy LAVAZZA nebo sklenku pardubického piva z Pivovaru Pernštejn. Také bylo možné zakoupit odbornou literaturu od pana Runštuka nebo dokoupit barmanské vybavení od společnosti SAHM.
Na závěr soutěže přijel všechny pozdravit a ukázat něco ze svého umění jeden z našich špičkových „flairových“ barmanů Ondřej Slapnička. Předvedl se i student SOU obchodního z Hradce Králové Petr Lhoták. Dle reakcí publika a hostů se obě vystoupení líbila.
Diplom a hodnotné věcné ceny si z města úřadujících mistrů hokejové extraligy a perníku odvezl za vítězství student Obchodní a hotelové školy Brno Jan Liška. Druhé a třetí místo obsadili Martin Kohoutek a Kateřina Kvochová - studenti pořádající Labské hotelové školy. Cenu za nejlepší technickou práci získal student SOŠ, SOU a OU Třešť Karel Valenta. Nejlepší název pro svůj drink (Bohemia Ice Bullet) zvolil Petr Havlíček ze SOU společného stravování Teplice nad Metují.
Všichni organizátoři, soutěžící i odborná porota vyjádřili na rozloučení přání setkat se při dalším ročníku Labského poháru v dubnu 2006.
Petr BARTONÍČEK