2. ročník juniorské barmanské soutěže LABSKÝ POHÁR 2005

Výsledková listina soutěže.

Labská Hotelová škola a SOU v Pardubicích uspořádala ve středu 27.dubna 2005 ve spolupráci s východočeskou sekcí České barmanské asociace a společnostmi Bohemia Sekt, a.s. a Schöller -  zmrzlina a mražené výrobky, spol. s r.o.  již 2. ročník celostátní  barmanské soutěže Labský pohár  2005, která je zařazena do celorepublikového seriálu soutěží o titul Barman roku CBA - junior.

Úkolem mladých barmanů a barmanek byla tentokrát příprava drinků v kategorii sorbet a volba jeho  originálního názvu. Povinností každého soutěžícího bylo použít do receptury minimálně dva kopečky ovocné zmrzliny  a  hotový sorbet dolít nejméně 5cl šumivého vína Bohemia Regia brut.

 V prostorách Labské hotelové školy své síly mezi sebou poměřilo 23 adeptů barmanského řemesla z 10 hotelových škol a středních odborných učilišť gastronomického zaměření z celé republiky.

Na průběh celé soutěže bedlivě dohlížela technická a chuťová komise složená  z členů České barmanské asociace.  V chuťové komisi , která posuzovala jakostní znaky nových drinků, zasedli prezident CBA pan Miroslav Novák, pan Karel Zapalač - šestinásobný barman roku CBA a zástupci spolupořádajících firem. Řízení technické komise se ujal lektor CBA pan Jaroslav Labounek.

V průběhu celého dne si mohli soutěžící, jejich přátelé či trenéři dopřát šálek dobré kávy od společnosti Espresso s.r.o. -  dovozce italské kávy LAVAZZA nebo sklenku pardubického piva z  Pivovaru Pernštejn. Také bylo možné zakoupit odbornou literaturu od pana Runštuka nebo dokoupit barmanské vybavení od společnosti SAHM.

Na závěr  soutěže přijel  všechny pozdravit  a ukázat  něco ze svého umění jeden z  našich  špičkových „flairových“ barmanů Ondřej Slapnička. Předvedl  se i student SOU obchodního z Hradce Králové Petr Lhoták. Dle reakcí publika  a hostů se obě vystoupení líbila.

Diplom a hodnotné věcné ceny si z města úřadujících mistrů hokejové extraligy  a perníku odvezl za vítězství student Obchodní a hotelové školy Brno Jan Liška. Druhé a třetí místo obsadili Martin Kohoutek a Kateřina Kvochová - studenti pořádající Labské hotelové školy. Cenu za nejlepší technickou práci získal student SOŠ, SOU a OU Třešť Karel Valenta. Nejlepší název pro svůj drink (Bohemia Ice Bullet) zvolil Petr Havlíček ze SOU společného stravování Teplice nad Metují.

Všichni organizátoři, soutěžící i odborná porota vyjádřili na rozloučení  přání setkat se při dalším ročníku Labského poháru v dubnu 2006.

Petr BARTONÍČEK