Dne 13.4.2010 brzy ráno jsme vyrazili s Achimem Šiplem do Slovinského Bledu na Bled Cup 2010. Soutěžilo se v prostorách Grand Hotelu Toplice, kde byl na soutěž přichystaný sál. Soutěžní kategorie byly dvě. První byl Short drink pre-dinner a druhou byl Long drink. Soutěž probíhala dva dny, tj. 13. a 14.4..

První den se míchal Short a druhý den Long a od každého se míchaly 4 soutěžní porce. Kromě domácích barmanů se ještě zúčastnili barmani z Maďarska, Polska, Rakouska a my z České republiky. Za Rakousko soutěžil i Mario Hofferer, který v Praze na Bohemia Sekt Grand Prix 2010 zvítězil.

Ihned po příjezdu se zaregistrovali a rozlosovali si čísla. Kdy si Achim vylosoval číslo 18 a já číslo 25. Oba dva jsme se poté přesunuli i s věcmi do přípravny, kde jsme se připravili na soutěžní výstup. Vše probíhalo hladce a rychle.

Po soutěži jsme měli možnost ochutnat soutěžní koktejly všech zúčastněných. Velice mne překvapila až přílišná sladkost jednotlivých koktejlů, kdy jsme se s Achimem shodli, že by se většina z nich spíše uplatnila v kategorii After Dinner. Po skončení soutěže jsme se vydali na ochutnávku místní speciality, dezertu, kterým je Kremna rezina což se dá přeložit jako Krémový řez. Večer byla společná večeře v jedné restauraci na břehu jezera, následovaná hromadným přesunem do kasína na přípitek a následně někteří z nás usedli k hracím stolům.

Druhý den jsme nejprve dostali oběd a hned poté jsme se začali připravovat na druhé kolo. V přípravně byly vidět mnohé ozdoby, které si občas nezadaly s uměleckým dílem. Následně jsme například zjistili, že jedna z ozdob byla vyřezána z kedlubny a ředkviček ve tvaru květu. Po skončení soutěže byl oddechový čas, kdy jsme si v uvolněné atmosféře povídali s barmany z ostatních zemí. Poté jsme se odebrali na večeři, jejíž součástí bylo i vyhlášení výsledků, kdy Achim zaznamenal veliký úspěch a vyhrál v kategorii „Nejlepší technická práce“. Kategorii Long drink vyhrál Mario Hofferer, kdy jsme uznali po předchozí ochutnávce jeho koktejlu, že to bylo oprávněně. No a ve čtvrtek ráno nám nezbývalo nic jiného, než se vydat na cestu domů.



Daniel Prokeš a Achim Šipl