České národní kolo soutěže dvoučlenných týmů Havana Club Cocktail Maestros ovládlo duo z mělnického baru Brloh s drinkem La Giraldilla sestávajícím z rumu Havana Club 7yo, domácího heřmánkovo-chmelového cordialu a cream sody s bílou čokoládou. Podle poroty se jim podařilo nejlépe vystihnout své osobní charakteristiky prostřednictvím home made ingrediencí drinku, což bylo důležitým hodnotícím faktorem soutěže.

 

V pondělí 4. března tak čekalo Báru s Tomášem evropské finále soutěže Havana Club Cocktail Maestros v Londýně. „Dopředu jsme o průběhu nic nevěděli. S sebou jsme si mohli vzít pouze barmanské náčiní a pořadatelé nám týden před soutěží poslali seznam ingrediencí, které mohou, ale zároveň nemusejí být součástí mystery boxu,“ popisuje Bára Kulhánková háv tajemství, jenž podobu evropského finále v předstihu zakrýval.

 

Na místě každá z devíti soutěžních dvojic obdržela tisícovku fiktivních pesos, kterými mohla platit na pomyslném trhu se surovinami. Účastníci měli dvě hodiny na vymýšlení drinku a výrobu ingrediencí. Na samotné vytvoření drinku před porotci měli pět minut.

 

Čeští zástupci koktejl namíchali ze sedmiletého rumu Havana Club, rooibosovo-tymiánového cordialu, pomerančových bitters a toniku. Ozdobili jej opáleným bobkovým listem. Výsledkem byl dle jejich slov lehce pitelný a svěží highball.

 

Díky svému výkonu postoupili Tomáš Nyári s Barborou Kulhánkovou spolu s vyslanci Velké Británie, Itálie, Řecka a Španělska z evropského do světového finále, které bude od 15. do 18. dubna hostit kubánská Havana. V něm by mohli uspět i díky skvělému teamworku, kdy se přirozeně dokážou doplňovat nejen při práci za barem, ale například i ve storytellingu.

 

„Kolegové jsme od otevření Brlohu, tedy už rok a půl. Jako mentor si mě Tomáš vychoval do té míry, že máme podobné přemýšlení a nápady. Takže se nehádáme ohledně konceptu drinku či výběru ingrediencí, býváme prakticky okamžitě ve shodě,“ dodává Barbora Kulhánková.

 

Vítězové světového finále se budou moct těšit na společné prize money ve výši 10 tisíc euro, sběratelskou láhev Havana Club Maximo, trofej a roli porotců v příštím ročníku.