V tradiční barmanské soutěži pořádané Českou barmanskou asociací a společností Mattoni 1873 se představí reprezentanti 20 zemí z několika kontinentů, přičemž každá země má právo nominovat do finále svého národního šampiona. V letošním ročníku se například účastní zástupci Belgie, Velké Británie, Lotyšska, Hongkongu, Macaa, Portorika, Uruguaye a dalších zemí.

 

Českou republiku bude reprezentovat Martin Vogeltanz, vítěz národního nominačního kola, které se uskutečnilo v říjnu loňského roku v prostorách Becher’s Baru karlovarského Grandhotelu Pupp. Zkušený barman se představí s drinkem Nature.

 

Nesnadným úkolem soutěžících je vymyslet recepturu originálního, inovativního a snadno replikovatelného nealkoholického koktejlu, jenž v duchu zdravého životního stylu obsahuje maximálně 65 kcal na 100 mililitrů. Součástí receptury je alespoň 100 mililitrů prémiové minerální vody Mattoni. Před porotci a publikem soutěžící připravují pět porcí drinku v šestiminutovém časovém limitu.

 

Světové finále soutěže Mattoni Grand Drink se dlouhodobě těší uznání globální barmanské komunity. Podle Mezinárodní barmanské asociace IBA jde o jeden z nejkvalitnějších barmanských eventů na světě. Pravidelně jej navštěvují členové boardu IBA i prezidenti národních barmanských asociací. Ředitelem soutěže je Radek Poláček z České barmanské asociace. Hlavní cenou je prize money ve výši 10.000 USD.

 

Soutěž bude součástí programu zahájení karlovarské lázeňské sezony 2024.