Mattoni Sucháč je mostem mezi zimní a jarní sezonou – obdobím útlumu a probouzení. Kombinuje v sobě na první pohled obyčejné suroviny, které však mají velmi pozitivní vliv na lidský organismus. Protože je jeho složení bohaté na minerály a antioxidanty, má posilující účinky na imunitu. Zároveň je však i hravý a plný neotřelých chutí. Pro letošní „suchý únor“ jej vymyslel barman Vítězslav Cirok z karlovarského Grandhotelu Pupp.

 

Díky tomu, že je snadný na přípravu a všechny ingredience seženete v běžném supermarketu, si ho hravě namícháte i doma. Od února ho navíc můžete ochutnat i přímo v karlovarském Becher's Baru.

 

------------

RECEPT NA KOKTEJL MATTONI SUCHÁČ

 

Ingredience: 

  • Mattoni perlivá 70 ml

  • Bezinkový sirup 15 ml 

  • Šťáva ze zeleného jablka 40 ml

  • Šťáva z limetky 10 ml 

  • Šťáva z řapíkatého celeru 10 ml 

Ozdoba: Plátky zeleného jablka a jedlé květy

 

Postup přípravy: 

  • Do sklenice si připravte led. 

  • Všechny suroviny kromě Mattoni nalijte do shakeru s ledem a pečlivě protřepejte. “Jestliže nemáte shaker, můžete použít třeba zavařovací sklenici,” radí Víťa Cirok. 

  • Směs ze shakeru přes sítko přelijte do sklenice s ledem, dolijte Mattoni perlivou a promíchejte lžící. 

  • Ozdobte plátkem jablka a jedlým květem, a můžete podávat!

Malý tip:

 

Pokud doma nemáte odšťavňovač, můžete zelená jablka i řapíkatý celer rozmixovat nebo nakrájet na malé kousky a ve větší sklenici nebo míse podrtit paličkou, až pustí šťávu. Následně přeceďte a můžete přidávat do koktejlu.

------------

 

Vítězslav Cirok se v oboru pohybuje již 18 let a postupně se stal jedním z nejlepších barmanů v ČR. Mezi jeho úspěchy patří třetí místo na světovém finále prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class v Sydney 2022. V témže roce obsadil druhé místo na Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. Od roku 2021 působí jako Bar & Beverage Manager v Becher's Baru karlovarského Grandhotelu Pupp.

 

Mattoni spolupracuje s profesionálními barmany na tvorbě originálních nealkoholických koktejlů již téměř tři desetiletí. Na začátku května letošního roku proběhne v Karlových Varech 25. ročník světově uznávané barmanské soutěže Mattoni Grand Drink, která je zároveň podvanácté pořádána jako oficiální Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů pod záštitou Světové barmanské asociace. Svojí dosavadní historií si soutěž na mezinárodní scéně vydobyla vysoké renomé a je známá tím, že určuje trendy v oboru. Ty nejlepší kreace se pak snadno dostávají na nápojové lístky barů po celém světě.

 

V České republice můžete nealkoholické koktejly Mattoni ochutnat na vybraných akcích, jako např. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary či maratony a půlmaratony série RunCzech. Vybrané recepty na další nealkoholické koktejly, které si můžete namíchat doma, pak naleznete na webu mattoni.cz.