Od roku 1972 funguje v mexickém státě Tamaulipas destilerie La Tequilera La Gonzaleña, kterou tehdy založil Guillermo Gonzalez Diaz Lombardo, vnuk mexického prezidenta Manuela Gonzaleze, jenž kolem poloviny 19. století jako generál legendárních bojovníků Chinacos bránil vlast před nepřáteli.

 

A právě po slavných vojácích je pojmenovaná prémiová řada tequily od Gonzalezů – Chinaco. Zajímavý je už fakt, že je jedinou značkou tequily pocházející ze státu Tamaulapis. Až 90 procent produkce tohoto destilátu, který se může vyrábět pouze ve čtyřech mexických regionech, pochází ze státu Jalisco.

 

Agáve používané k destilaci pěstují Gonzalezovi na vlastní farmě, nebo jej odebírají od místních farmářů. Každá nově vysazená rostlina je příbuzná s původními mateřskými odrůdami, což zajišťuje kvalitativní konzistenci pálenky.

 

Chinaco se zapsala v roce 1983 do dějin tequily ve Spojených státech jako vůbec první uváděná prémiová značka této kategorie. Odborník David Wondrich ji označil za jedničku mezi výrobci lihovin a nejvlivnější značku posledního čtvrtstoletí. Její roční tržby v USA přesahují sedm miliard dolarů.

 

Chinaco zachovává stejné výrobní postupy jako na samém počátku v roce 1972. Zralá srdce agáve se po sklizni rozčtvrtí na čtvrtiny a praží se přibližně 12 hodin, následně dochází k drcení a lisování ve starém lisu na cukrovou třtinu. Následná fermantace trvá přibližně 72 hodin. Tento pomalý proces kvašení přispívá ke vzniku ovocnosti a květinového aroma. Proces destilace se odehrává ve dvou původních měděných kotlích typu alembic. Destilát zraje v sudech z bílého dubu pocházejících z Francie a Anglie, z nichž některé jsou starší než 35 let. Ty dodávají destilátu jemný dřevitý charakter.

 

 

TEQUILA CHINACO BLANCO 40%

Stáčí se do lahví do pěti dnů po destilaci. Je vyrobena ze 100% z modré agáve. Vyznačuje se svěží, čistou chutí, díky které je ideální k přímému popíjení nebo k přípravě Margarity či dalších koktejlů. Ve vůni naleznete hrušku, kdouli a limetku s nádechem aloe. Je křišťálově čistá a na patře hladká, svěží a jemná.  Závěr je hedvábný a dlouhý.

 

 

TEQUILA CHINACO REPOSADO 40%

Zraje 11 měsíců v dubových sudech po skotské whisky, které dodávají destilátu jemný dřevitý charakter. Tequila se vyrábí ze 100% z modré agáve a výborně chutná samostatně, ale i jako součást míchaných nápojů. Má výraznou vůni po kůře citrusů, broskvích, jablkách a kdoulích.

Barva je světle jantarová a čistá. Chuť je svěží, plná a vybalancovaná. Konec středně dlouhý, ovocný a kořeněný.

 

 

TEQUILA CHINACO AÑEJO 40%

Zraje 30 měsíců v 35 let starých sudech z francouzského a anglického bílého dubu po americkém bourbonu. Výsledkem je hladká a bohatá chuť, až koňaková komplexnost s výjimečnou hloubkou, vyvážeností a stylem, zatímco závěr je svěží, kořeněný a lehce kouřový. Nabízí jemné aroma hrušek, lesních květin, vanilky a pečeného jablka s dotekem papáji a manga.