Na e-shopu Drinkito.cz nabízejí řadu osmi skotských jednosladových whisky, které jsou inspirované řemesly a kulturami z celého světa. Seznamte se.

 

THE SINGLETON OF GLENDULLAN 14YO

Zrání v sudech z francouzského dubu Chardonnayde Bourgogne zajišťuje této whisky bohaté aroma máslového dubu a chuť šťavnatých zlatých jablek a hrušek. Chuť je velmi jemná, sladově sladká a přecházející do ovocných tónů angreštu. Voní po červeném víně, je kořenitá, ovocná a bohatá na angrešt a sladkosti sladu. Závěr je nasládlý a ovocitý.

 

MORTLACH THE KATANA’S EDGE

Mortlach je proslulý svou sladkou a zároveň pikantní chutí, která je mezi sladovými whisky vzácností. Master blender část této whisky dokončil v sudech po japonské whisky Kanosuke. Pro vyvážení sladkosti byly k dokončení zbývající části whisky použity sudy po víně odrůdy Pinot Noir.

 

LAGAVULIN THE INK OF LEGENDS 12YO

Tato whisky finišuje v sudech po tequile, proto se v její vůni mísí tóny mořského vzduchu, citrusů a bobulového ovoce s intenzivním bylinným kouřem. V chuti je rozeznatelná švestka a nádech slanosti přecházející do bylinek a kouře.

 

TALISKER THE WILD OF EXPLORADOR

Jako by ji vyrobilo samo moře. Je slaná, bouřlivá a kouřová. Master blender ji dokončuje v kombinaci sudů po červeném, bílém a hnědém portském. Mořské tóny nesou na kořeněném a rašelinovém základu náznaky ústřic, soli a písečných dun. Prostupují jimi sladké chutě bílých hroznů, tmavého ovoce a suché třísloviny.

 

GLENKINCHIE THE FLORAL TREASURE 27 YO

Whisky, která zrála úctyhodných 27 let, vzdává hold tradici čínského porcelánu. Nádech ovoce v úvodu vůně vyvolá představu jablečného sadu, ke kterému se brzy přidají lehké tóny mandlí a vanilky, a pak se květinový motiv rozvine do svěžích lučních travin. Zakulacená chuť začíná sladce a časem se mění na silně kořeněnou, která přetrvává až do samotného suchého závěru.

 

CLYNELISH THE JAZZ CRESCENDO 10YO

Zraje výhradně v sudech z amerického dubu a díky tomu je plná tónů vanilkového koření a sladkého karamelu. Mírná vůně na nose začíná minerálním a mořským motivem, pak se stává sladší a hutnější. Vanilkově sladká, bohatá a silná chuť je pak tvarována do slané pepřové chuti.

 

ROSEISLE THE ORIGAMI KITE12YO

Je charakteristická sladkou vanilkou, z níž vystupují tóny sladkého ovoce. Ze sladké chuti poté vystupují tóny hřejivého koření. Závěr je dlouhý.

 

OBAN THE SOUL OF CALYPSO 11YO

Zrála v sudech z amerického dubu po sherry amontillado, které se projevují jemnou vůní slaného mořského vzduchu. Chuť s vinnými tóny švestek je lehce slaná a kořenitá. Závěr je střední, nasládlý s tóny rašeliny, solí s chilli a pepřem. Naopak tropický ráz jí dodává dozrávání v sudech po karibském rumu.