Na barmanských soutěžích je viceprezident České barmanské asociace Martin Vogeltanz jako doma. Z koktejlového mistrovství světa v roce 2018 přivezl medaile z klasické i flairové kategorie současně, což se ještě nikomu jinému nepodařilo. Trofejí z tuzemských soutěží má plné police. A 3. října v Becher’s Baru karlovarského Grandhotelu Pupp získal další – za vítězství v nominačním kole soutěže v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink.

 

„Na Mattoni Grand Drink soutěžím po několika letech a dosud se mi podařilo skončit nejlíp druhý. Takže mám obrovskou radost, je to neskutečný pocit. Na světové finále teď ještě nemyslím, ale samozřejmě se na něj poctivě připravím,“ neskrýval zkušený barman po vyhlášení výsledků navýsost kladné emoce.

 

Svůj drink Nature (Příroda) dle svých slov poskládal z čistě přírodních surovin. Inspirací mu byla zelená láhev vody Mattoni, protože právě zelená barva v lidech asociuje vazbu s přírodou.

 

Každá surovina v koktejlu pak představuje jedno přírodní prostředí. Jalovec v nealkoholickém ginu symbolizuje les, meduňka s heřmánkem zahrádku a fresh z trávy louku. „Ten vytvořil krásně zemitou chuť i příjemnou vůni. Navíc byl velice jednoduchý na přípravu, z trsu rozmixované a přecezené trávy vznikne asi decilitr freshe,“ pozastavil se Martin Vogeltanz u netradiční ingredience.

 

Výsledný chuťový charakter drinku je zeleninový se znatelnými libečkovými tóny. „Díky přítomnosti nealkoholického ginu bych ho klidně nazval vytuněným Tom Collinsem, což je momentálně spolu s gin tonikem dost populární kategorie. Možná také proto porotě tolik chutnal,“ dodal Martin Vogeltanz.

 

Ten i přes penalizaci kvůli překročení časového limitu ukázal v konečném hodnocení konkurentům záda a postoupil do světového finále Mattoni Grand Drink, které Karlovy Vary budou hostit v příštím roce. Zároveň si za vítězství připsal plných 15 bodů do tabulky Czech Bartenders League.

 

NATURE

Mattoni Grand perlivá

Gordon‘s 0,0% alcohol free 2,5 cl

Koldokol sirup Meduňka a heřmánek 1,5 cl

Paragon Timur Berry 1,5 cl

Fresh z trávy 1 cl

Libeček 1 lístek

Zástřik citronovou kůrou

Ozdoba: Citronová kůra, včelí pyl