Adam Bohuněk z Bugsy’s Baru, František Dandáš z Becher’s Baru a Marek Šimůnek z L’Fleur Baru. K nim bratislavské duo Viktória Čarnogurská a Martin Popovski. Takové je složení pětice semifinalistů letošního ročníku barmanské soutěže Abuelo Bartender Competition CZ & SK pořádané společností STOCK Plzeň-Božkov.

 

Hodnotitelé tři české semifinalisty vybrali ze všech přihlášených barmanek a barmanů. Jejich úkolem bylo vymyslet drink postavený na rumech Abuelo Añejo 7 Años, Abuelo Añejo 12 Años nebo Abuelo Two Oak, který obsahuje alespoň 45 ml třtinového destilátu, nemá více než pět ingrediencí a je snadno připravitelný v běžném provozu. Velkou váhu zároveň hrála kreativní prezentace koktejlu na sociálních sítích včetně povinného videa.

 

Organizátoři nakonec do semifinále z českých účastníků nechali proklouznout Adama Bohuňka s drinkem Pesé (Abuelo Añejo 12 Años, broskvový cordial, kombucha z bílého čaje, CO2 perlení, broskvový papír), Františka Dandáše s drinkem pa•dri•no (Abuelo Añejo 7 Años, cordial z tamarindu a papáje, Fernet STOCK Original infuzovaný banány) a Marka Šimůnka s drinkem CZEPA (Abuelo Añejo 7 Años, cordial z jahod, ibišku a čaje Senča, solný roztok, Lillet Blanc, jahodový parfém a ovocný chips).

 

České semifinále se uskuteční tento čtvrtek 31. 8. od 18 hodin v pražské Liquid Office, na Slovensku už zítra, v úterý 29. 8. v Cuba Libre Bratislava taktéž od 18 hodin. Na oba eventy můžete volně přijít podpořit své favority a ochutnat jejich soutěžní drinky. Semifinalisté totiž v barech absolvují dvouhodinovou směnu, po celou dobu budou hostům míchat svůj drink, aniž by tušili, kdo z nich patří k hodnotitelům. Pětičlenná porota se bude skládat z rumového experta, zástupce obchodního týmu, novináře, barmana a laika. Kromě chutě a prezentace koktejlu bude důležitá také technika práce, storytelling i charisma soutěžícího.

 

Ze semifinálových kol vzejdou dva finalisté, kteří obdrží tisíc euro, a tento rozpočet využijí k propagaci koktejlu – nejen na sociálních sítích, ale také formou guestbartendingu nebo podobného eventu, tvorbou speciálního menu či servisu – tak, aby se drink a s ním i rum Abuelo dostal do co nejširšího povědomí.

 

Ron Abuelo Final Battle se uskuteční 9. listopadu v Praze a nabídne podobnou podívanou jako semifinále. Polovinu hodnocení však tentokrát budou tvořit předchozí marketingové aktivity.

 

Vítěze v únoru 2024 čeká cesta do Panamy. Navštíví nejen palírnu a další místa spojená s výrobou rumu Abuelo, ale také Panama City, Panamský průplav a moderní civilizací nedotčené ostrovy. Oba finalisté navíc budou své koktejly už letos v říjnu prezentovat na stánku Abuelo na Bar Conventu v Berlíně.

 

Soutěž Abuelo Bartender Competition CZ & SK se započítává do hodnocení Czech Bartenders League pořádané Českou barmanskou asociací. Každý registrovaný účastník již získal pět bodů, dalších pět bodů je za postup mezi semifinalisty a konečně posledních pět za vítězství.