Barman z Becher’s baru z Grandhotelu Pupp v Karlových Varech získal kromě originální ceny od designéra Jana Plecháče i možnost reprezentovat Česko na světovém finále v brazilském São Paulu.

 

Slavnostní vyhlášení letošního vítěze se konalo i tentokrát v prostorách Pražské křižovatky. Do poroty soutěže organizované i tentokrát společností STOCK Plzeň-Božkov zasedli Martin Hudák (Maybe Sammy – Sydney), Adrian Michalčík (Vítěz Globálního finále DWC 2022) a Alicja Baczyk (4. místo na globální finále DWC 2022). Nejvíce bodů od nich za jednotlivé disciplíny získal Jan Šebek.

 

Ten se soutěže Diageo Reserve World Class zúčastnil už popáté a dle svých slov musel nejprve dozrát, aby mohl reprezentovat Česko i na světovém finále. „Po pěti letech jsem si uvědomil, že přechozí roky jsem nebyl připravený vyjet na světové finále. Nyní na to konečně mám odvahu a zkušenosti.“

 

Po soutěži prý bude nejprve oslavovat a poté se začne intenzivně připravovat. „Jakmile přijde zadání na světové finále, nebude už moc času na přípravu a budu muset odeslat své receptury. To znám už od Víti Ciroka, mého kolegy z Becher’s baru, který se světového finále zúčastnil minulý rok. Chtěl bych si tedy natrénovat například techniku nebo tvorbu ozdob. Příprava je velmi důležitá,“ dodává vítěz českého kola.

 

Pocit, že letošní české finále může vyhrát, prý přišel u druhé výzvy. „Ta se povedla opravdu tak, jak jsem si představoval. Dodalo mi to sebejistotu v ostatních výzvách a ostatní disciplíny jsem zvládal v klidu a bez nervozity.“

 

Podle Diageo Reserve World Class ambasadora Petra Kymly nebude světové finále pro českého reprezentanta jednoduché. „Myslím si, že Honzu čeká v São Paulu velká výzva. Na druhou stranu může skvěle navázat na cestu Víti Ciroka nebo Adriána Michalčíka. Honza je vyvinutá barová osobnost, která může díru do světa opravdu udělat. Budeme se těšit na další společné výzvy a Honzovi moc gratuluji.“

 

Slavnostnímu finálovému večeru předcházely dva soutěžní dny, na kterých čekalo TOP 12 barmanů několik náročných výzev. Ve středu 24. 5. proběhly dvě soutěžní disciplíny, na které se mohli barmani dopředu připravit. Jedna byla na bázi ginu Tanqueray, ve které měli barmani připravit twist na moderní Martini. Druhá disciplína byla na bázi whisky Johnnie Walker Black Label. V této disciplíně měli soutěžící připravit drink, který v originále nebyl na whisky založený.

 

Druhý finálový den odstartoval ve čtvrtek 25. 5. v hotelu Four Seasons, kde proběhlo losování tzv. mystery boxem. Každý z finalistů si vylosoval jedno roční období a podle něj mu pak byla přirazena jedna značka – jaro například reprezentoval gin Tanqueray. Po vylosování měli soutěžící 15 minut na přípravu drinku inspirovaného vylosovanou značkou a ročním obdobím.

 

Po těchto disciplínách sečetla porota body a vybrala superfinálovou šestici nejlepších barmanů, kteří postoupili do čtvrtečního finále, tzv. The Wheel of Fortune neboli „Kola štěstěny“. Celá šestice finalistů měla k dispozici dvě stejné ingredience (Don Julio Anejo a nealkoholický destilát Seedlip). K nim si poté vytočili třetí základní ingredienci z portfolia Diageo Reserve. Dále si finalisté vytočili ovocnou ingredienci, kterou museli použít minimálně do dvou koktejlů. Po určení všech ingrediencí měli soutěžící dvě minuty na přípravu a pět minut na namíchání tří drinků, které následně prezentovali porotě.

 

 

Tři otázky pro Petra Kymlu

 

Jaké silné momenty letošního World Class byste rád zmínil?

V první řadě rekordní účast barmanů. Co se konkrétně finálové části týká, podařilo se organizačně hezky vymyslet všechny disciplíny, kdy na první den se účastníci mohli dobře připravit, kdežto na ty dnešní naopak vůbec. Skvělou volbou pro konání dnešní dopolední disciplíny byl hotel Four Seasons s úžasným výhledem na hlavní město.

 

Závěrečnou disciplínou, po níž vzešel ze superfinálové šestice vítěz českého kola soutěže, bylo nově „Kolo štěstí“. Vytočily si na něm všechny tři dvojice kombinace surovin, které dávaly smysl?

Trochu rozpačitá byla první dvojice s kombinací Talisker a maliny, to bylo ale opravdu zapeklité zadání. Stejně jako Singleton s granátovým jablkem – přesto se podařilo z nich vymyslet dobrý drink. Naopak Zacapa a mango funguje skvěle.

 

Jaké šance bude mít Honza Šebek ve světovém finále v Brazílii?

Myslím, že velké. Národní finále vyhrál s jistým náskokem, ten výsledek nebyl úplně těsný. Pohybuje se na stejné úrovni jako Víťa Cirok nebo Adrián Michalčík, ambice bych tedy mířil minimálně na nejlepší desítku.

 

 

Tři otázky pro Honzu Šebka

 

World Class jsi absolvoval popáté. Dokázala tě soutěž ještě něčím překvapit?

Novinkou byla hlavně závěrečná disciplína Wheel of Fortune. Díky kolegovi Víťovi Cirokovi, který ji už zkusil, jsem se na ni však mohl připravit – to byla výhoda.

 

V minulých letech ti vítězství o kousek uniklo. Jak to, že letos jsi se konečně dočkal?

Rozdíl byl ve zkušenostech a konzistenci mého výkonu. Každá chybička totiž člověka stojí nějaké body a v konečném zúčtování i celkové vítězství. Vítěz World Class musí být kvalitním barmanem schopným předvést konzistentní výkon po všech stránkách, v každé challenge. Musí se na ně umět precizně připravit. To v kombinaci s každodenní prací a třeba řízením týmu není jednoduché. V jednu chvíli řešíte několik věcí zároveň a na zodpovědnou přípravu si musíte ukrojit kus z osobního času. Jinak není možné uspět.

 

Jak vidíš své šance ve světovém finále?

Uvidíme, každopádně jsem vlastně rád, že jsem postoupil až nyní. V minulých letech bych tam shořel. Pořádně připravený se cítím být teprve teď. A snad se mi podaří navázat na v minulosti dosažené úspěchy našich zástupců.