A právě k propagaci učňovského školství dlouhodobě slouží každoroční ocenění talentovaných studentů České ručičky.

 

Cena České ručičky za gastronomický obor číšník se letos udílela v úterý 21. března jako součást soutěže CBA Team Challenge, kterou v brněnském centru Abzac uspořádala Česká barmanská asociace. Dorazila osmdesátka studentů ze 13 středních škol z celé republiky od Českého Těšína po Žatec. Ocenění získal ten student, jenž nasbíral nejvíce bodů v disciplínách míchání koktejlů, přípravy kávy a čepování piva.

 

To se nakonec podařilo Kristýně Dluhošové, studentce třetího ročníku brněnské Střední školy Charbulova, která má za sebou šest juniorských soutěží, přičemž hned v několika z nich se dokázala umístit na druhé či třetí příčce.

 

„K soutěžení mě přemluvila paní mistrová na praxi. Jakmile jsem ho vyzkoušela, už mě nepustilo. Přestože jsem odmalička strašný trémista a na pódiu se klepu. Až dnes to bylo trochu lepší,“ přiznává.

 

Nejlepšího umístění na CBA Team Challenge dosáhla v barmanské disciplíně Johnnie Walker Cocktail Competition, v níž obsadila třetí příčku s koktejlem Bitter Johnnie složeným z whisky Johnnie Walker Black Label, vanilkového likéru Monin, citronového sirupu Monin, broskvového pyré Monin, a toniku Schweppes Bitter Lemon.

 

„Barmanství se mi moc zalíbilo a myslím, že bych se mu mohla věnovat i profesně. Vůbec by mi nevadilo míchat koktejly za barem v nějakém dobrém podniku. Baví mě hlavně ta výzva, jestli na to opravdu mám,“ říká Kristýna. A za svým cílem si svědomitě jde – kromě studia a přípravy na soutěže také chodí na brigády. Už si vyzkoušela pracovat v kuchyni, na place i v hotelu jako pokojská. Nyní ji můžete potkat v kavárně Limonado v brněnských Horních Heršpicích.

 

Článek vyšel v partnerském médiu CBA Štamgast&Gurmán.