Do moravské metropole přicestovala osmdesátka studentů v doprovodu svých učitelů z celé České republiky: Českého Těšína, Havířova, Velkého Meziříčí, Jeseníku, Mostu, Prostějova, Žatce, Prahy, Bohumína, Uherského Hradiště, Poličky, Českých Budějovic i domácího Brna. Dorazili také slovenští hosté z Piešťan a Martina. To potvrzuje značný zájem, kvůli němuž se Česká barmanská asociace rozhodla pořádat Team Challenge dvakrát do roka – v jarní a podzimní edici.

 

Nejlepší čtyřčlenný tým do CBA Team Challenge tentokrát vyslala Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička ve složení Tereza Němcová, Natálie Veselíková, Kryštof Hondl a Nikol Duchečková. Stříbrnou příčku obsadilo další družstvo ze stejné školy zastoupené Eliškou Flekovou, Terezií Havlíkovou, Gabrielou Unčovskou a Michaelem Synem. Třetí místo brala Soukromá hotelová škola Bukaschool Most díky práci Daniela Klucha, Danai Miari, Anežky Havlíkové a Laury Kopecké.

 

Vítězné týmy získaly ceny od generálních partnerů soutěže, společností Mattoni 1873 a STOCK Plzeň-Božkov. Jednak je to voucher na pitný režim pramenité vody pro celou třídu, týmy na druhém a třetím místě pak získaly barmanskou prezentaci ambasadora společnosti STOCK Plzeň-Božkov přímo ve třídě a šampioni se mohou těšit na zážitkovou exkurzi do palírny v západočeském Prádle.

 

Letošní novinkou bylo udělení ceny České ručičky a pozvání na stejnojmennou přehlídku učňovských oborů, na kterou postoupil účastník CBA Team Challenge s nejvyšším bodovým ziskem ve vybraných disciplínách. To se nakonec podařilo Kristýně Dluhošové z brněnské Střední školy Charbulova.

 

CBA Team Challenge je týmovou soutěží pro juniorské vyznavače nápojové gastronomie, poprvé se konala loni na jaře. Primárně je určená pro čtyřčlenné studentské týmy středních gastronomických škol. Každý tým se musí zapojit do čtyř z celkem šesti pořádaných disciplín – klasické barmanství, flairové barmanství, čajová mixologie, čajová degustace, baristika a čepování piva. Zúčastnit se ale mohou i jednotlivci. Zvítězí kolektiv, který dosáhne nejvyššího součtu bodů za jednotlivé disciplíny. Váhu disciplín v konečném výsledku upravuje koeficient zveřejněný pořadateli v propozicích.

 

Hlavními partnery soutěže jsou společnosti STOCK Plzeň-Božkov s.r.o. a Mattoni 1873 a.s. Jejich cílem je prostřednictvím soutěže podporovat chuť talentovaných mladých gastronomů zůstat po studiu v tomto oboru a nalézt v jejich profesi zalíbení.

 

Partnery soutěže CBA Team Challenge jsou společnosti a značky Bidfood Czech Republic s.r.o., Nestlé Česko, s.r.o., Ultra Premium Brands - Central Europe s.r.o., PARTY led, s.r.o., Premier Wines & Spirits s.r.o., RATIONAL Czech Republic s.r.o., IVN s.r.o., Sahm, Quality Hotel Exhibition Centre, BOHEMIA SEKT, s.r.o., RUDOLF JELÍNEK a.s., Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s., CORMEN s.r.o., OXALIS, spol. s r. o., Aquila, Dilmah, Zanzibar Trade s.r.o., PepsiCo CZ s.r.o., Candola s.r.o., Espresso, s.r.o., Café Reserva, Faema, Kávovary.cz, SCA Morava, s.r.o., Josef Manner s.r.o., ZEMAN Váhy s.r.o., BOHEMILK a.s., DELIKOMAT s.r.o., Mia coffee s.r.o., Ronchem, AQUALINK s.r.o. a HEINEKEN Česká republika, a.s.

 

 

Výsledky CBA Team Challenge – jaro 2023

 

CBA Team Challenge

(hlavní soutěž čtyřčlenných týmů)

1. SOŠ a SOU Polička

2. SOŠ a SOU Polička

3. SHŠ Bukaschool Most

 

Johnnie Walker Cocktail Competition

(připravit fancy cocktail na bázi whisky Johnnie Walker Black Label)

1. Danai Miari, SHŠ Bukaschool Most

2. Šimon Balláž, HA Ľudovíta Wintera Piešťany

3. Kristýna Dluhošová, SŠ Charbulova Brno

 

Reserva Junior Mistr Kávy

(připravit espresso, cappuccino a espresso macchiato)

1. Aneta Hakalová, SŠ Brno, Charbulova

2. Vanesa Tomaníková, HA Ľudovíta Wintera Piešťany

3. Nikola Jirsová, SOU a SOŠ SČMSD Žatec

 

Captain Morgan Spiced Gold Flair Competition

(připravit dva koktejly barmanskými technikami working flair a exhibition flair)

1. Nikolai Fomin, Vzorkovna

2. Daniel Zuzčák, Albrechtova SŠ Český Těšín

3. Matěj Nováček, HŠ Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí

 

Starobrno Beer Competition

(absolvovat vědomostní test a načepovat pivo dvěma různými technikami – „na hladinku“ a „na dva razy“)

1. Anežka Havlíková, SHŠ Bukaschool Most

2. David Surma, Albrechtova SŠ Český Těšín

3. Nicol Tabery, SŠ Brno, Charbulova

 

Oxalis Tea Tasting Competition

(správně určit pět vzorků čaje Oxalis při jejich slepé degustaci)

1. Jan Klimecký, HŠ a OA Havířov

2. Natálie Sněhotová, HŠ a OA Havířov

3. Daniela Davidová, SŠ Charbulova Brno

 

Dilmah Tea Mixology Teatender Competition

(připravit čaj Dilmah a koktejl obsahující čaj Dilmah a rum Ron Pampero)

1. Eliška Lisová, HA Ľudovíta Wintera Piešťany

2. Gabriela Unčovská, SOŠ a SOU Polička

3. Michala Kopecká, HŠ Vincenze Priessnitze a OA Jeseník