Její úvodní seminář se uskutečnil v pondělí 30. ledna odpoledne v prostorách luxusního pražského hotelu Andaz.

 

Zhruba padesátku účastníků přivítali barmani světového formátu, mezi nimiž letos stanuli Martin Župina a Vítězslav Cirok. V rámci slavnostního zahájení proběhl také první odborný seminář s názvem Highballin´, který se zaměřoval na tvorbu delších a osvěžujících drinků na bázi whisky Johnnie Walker Black Label.

 

Soutěž Diageo Reserve World Class je zařazena do letošního ročníku Czech Bartenders League, její účastníci tak zároveň promlouvají do souboje o Barmana roku 2023. Každý z přítomných na včerejším semináři tak obdržel letošní premiérový jeden bod do Czech Bartenders League – World Class je totiž termínově první soutěží letošní sezony.

 

Barmani a barmanky se v rámci World Class mohou těšit nejen na nové výzvy, ale i na osobní setkání s Vítězslavem Cirokem z karlovarského Grand hotelu Pupp. Víťa má se soutěží Diageo Reserve World Class bohaté zkušenosti. Celkem třikrát se zúčastnil českého kola soutěže, z čehož dvakrát obsadil místo absolutního vítěze. Dvakrát také získal třetí místo na globálním finále – poprvé v roce 2015 v Kapském městě a podruhé loni v Sydney. Na letošní soutěži zaujme místo porotce a školitele na odborných seminářích.

 

Prvním úkolem pro barmanky a barmany odtajněným na včerejším semináři je vymyslet koktejl typu highball obsahující minimálně 3 centilitry whisky Johnnie Walker a alespoň 2 centilitry podomácku vyrobeného cordialu. Ten budou muset vytvořit s ohledem na udržitelnost – například použít suroviny, které jim v baru zbyly. Uzávěrku pro odevzdání receptů pořadatelé ze společnosti Stock Plzeň-Božkov stanovili na 19. února.

 

V měsíci dubnu pak hodnotitelé Vítězslav Cirok, Martin Župina a Anna Postnikova vyberou top 12 barmanů postupujících do finále a pro soutěžící připraví několik zajímavých seminářů. Na Grand finále, které proběhne 25. května v Pražské křižovatce, přijedou respektované osobnosti z celého světa, aby společně zasedly v porotě a vybraly vítěze, jenž postoupí do zářijového globálního finále v Brazílii.

 

Bude mezi nimi vítěz loňského globálního finále v Sydney Adrián Michalčík z Norska a Alicja Baczyk z Polska, která se v Sydney umístila na čtvrtém místě hned za Vítkem Cirokem. Oproti loňskému roku je na Grand finále připravena také menší změna – namísto 5 účastníků se do finále dostane 6 nejlepších a přibude také zbrusu nová finálová disciplína – ta je zatím přísně utajována a bude překvapením i pro samotné finalisty soutěže.

 

„Po veleúspěšném roce 2022, kdy Víta přivezl ze Sydney třetí místo z 50 zemí na celém světě věřím, že mezi českými barmany najdeme dalšího úspěšného finalistu, který nás bude skvěle reprezentovat na globálním finále v roce 2023 v Sao Paulu. S celým týmem jsme připravili nový ročník, který bude opět plný výzev, seminářů a atraktivních lokací. World Class není barmanskou soutěží o jednom drinku, ale o komplexnosti, připravenosti, nasazení a skvělých koktejlech z těch nejlepších ingrediencí. Novému vítězi opět bude celým tým Stock Plzeň-Božkov plně nápomocen, aby v Sao Paolu dosáhl na nejvyšší příčky,“ nechal se slyšet ambasador soutěže Diageo Reserve World Class Petr Kymla z pořadatelské společnosti Stock Plzeň-Božkov.

 

 

Harmonogram soutěže 

 

30. 1. 2023 – slavností zahájení 9. ročníku soutěže v Andaz hotelu a seminář Highballin´ založený na whisky Johnnie Walker Black Label (za podpory České barmanské asociace)

 

28. 3. 2023 – konání druhého semináře během Prague Bar Show 

 

18. 4. 2023 – vyhlášení TOP 12 barmanů, třetí seminář na téma Science of Smoke

 

25. 5. 2023 – Grand finále na Pražské křižovatce s šesti nejlepšími barmany, vyhlášení absolutního vítěze 

 

Podzim 2023 – Globální finále v brazilském Sao Paulu

 

 

Bodování Czech Bartenders League

 

Účast na úvodním semináři – 1 bod

 

Zaslání receptury soutěžního drinku – 2 body

 

Umístění v top 12 – 1 bod až 12 bodů dle umístění