Historicky první degustaci mladého projektu International Spirits Consumer Awards hostily ve čtvrtek 24. listopadu prostory brněnského centra a sídla České barmanské asociace Abzac.

 

International Spirits Consumer Awards (ISCA) je celosvětově jedinečným konceptem, jenž dává výrobcům destilátů reálnou zpětnou vazbu k jejich produktům. A to prostřednictvím hodnocení vybraných laických, nikoliv odborných zástupců veřejnosti.

 

„Různých soutěží a ocenění destilátů je na trhu celá řada, nicméně všechny jsou vyhodnoceny úzkou skupinou profesionálů, kteří se navíc napříč soutěžemi opakují. Tito odborníci samozřejmě trpí jistou profesní deformací, a některé produkty jejich chuťovým preferencím zkrátka neodpovídají. To ovšem neznamená, že nechutnají právě koncovým spotřebitelům,“ upozorňuje zakladatel projektu ISCA René Martin Přehnal.

 

ISCA pracuje s pěti různými demografickými skupinami hodnotitelů po zhruba 30 členech. Každou pořádanou degustaci bude vždy hodnotit právě jedna vybraná skupina. Projekt odstartoval teprve nedávno, jeho ambicí je stát se jednou z nejvlivnějších soutěží na trhu s lihovinami.

 

„Již na první event v Abzacu se nám podařilo získat výrobce z celé Evropy i vzdálenějších koutů světa. Naším cílem je stát se globálně uznávanou značkou,“ dodává René Martin Přehnal.

 

Premiérové degustace se účastnily ženy do 35 let. Ochutnávaly 20 různých destilátů napříč různými kategoriemi, například rum, vodku nebo tequilu. Organizátoři výsledky zveřejní v první polovině prosince na webu www.iscawards.com, už teď ale předesílají, že podle okamžité zpětné vazby tato skupina žen inklinuje spíše ke sladším a ovocnějším chuťovým profilům.

 

Další hodnotící event projektu ISCA se uskuteční opět v Abzacu, a to 18. února. Na řadě tentokrát budou muži do 35 let. „Prostory Abzacu jsou pro tento typ akcí naprosto vyhovující, navíc musím ocenit skvělou spolupráci s panem Poláčkem a panem Svojanovským z České barmanské asociace. Do budoucna bychom chtěli některé akce pořádat i mimo Českou republiku,“ uzavírá René Martin Přehnal.