Právě dnes je na programu finále poslední letošní soutěže, která se do Czech Bartenders League započítává – Diplomático & Co. Hostí ho pražský klub Jazz Dock.

 

Hlavní cenou klání s oblíbeným rumem je cesta do Venezuely zahrnující exkurzi do palírny i pár dnů nefalšovaného karibského relaxu. Do osmičlenného česko-slovenského finále Diplomático & Co. se skrze základní a semifinálová kola probojovalo pět soutěžících z Česka a tři ze Slovenska.

 

Jsou to Matúš Brath (Hemingway bar, Praha), Tomáš Jarmar (Black Stuff, Olomouc), Marek Šimůnek (Crystal Gardens, Praha), Carola Urru (AnonymouS, Praha) a Kyryl Volkov (The Banker’s Bar, Praha). Z opačné strany Karpatského oblouku pak do Prahy přicestovali Ladislav Fajin (Mirror Bar, Bratislava), Tomáš Lepiš (Mirror Bar, Bratislava) a Marcel Palenčár (Sky Bar & Restaurant, Bratislava).

 

Finále Diplomático & Co. je neveřejné. Barmani a barmanky porotě namíchají dva drinky na rumu Diplomático Mantuano a z ginu Canaïma, s nimiž se do soutěže přihlásili. Navíc je ale čeká ještě jedna tajná disciplína. Zastřešujícími tématy soutěže jsou udržitelnost a lokálnost, na jejichž základě museli účastníci ve svých drincích pracovat s českým či moravským (respektive slovenským) pivem nebo vínem.

 

Po započtení výsledků Diplomático & Co. již budeme definitivně znát složení patnáctky nejlepších, kteří se ve finále Czech Bartenders League utkají o titul Barmana roku 2022 a právo reprezentovat Českou republiku na koktejlovém mistrovství světa (World Cocktail Championship) pořádaném Mezinárodní barmanskou asociací.

 

Finále Czech Bartenders League se uskuteční v úterý 30. května 2023 v prostorách brněnského centra Abzac jako hlavní bod programu tradičního eventu České barmanské asociace Abzac hands up. Vítěze z patnáctky finalistů vybere komise složená z osobností české barové scény. Při rozhodování o vítězi se nebere v potaz pořadí před samotným finále.

 

Czech Bartenders League pořádaná Českou barmanskou asociací vznikla nultým ročníkem v roce 2019. Následující tři ročníky musely být spojeny do jednoho kvůli pandemii covid-19.

 

 

Foto: Steve Bennett