Není jim jasné, kdy budou spuštěny dotační programy vyhlášené minulou vládou.

 

Na ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu se proto prostřednictvím jejího prezidenta obrátili zástupci gastronomické sekce Hospodářské komory ČR, kam je včleněna i Česká barmanská asociace.

 

Pohostinství, cestovní ruch a příbuzné obory v posledních měsících loňského roku doplatily na vládní protiepidemická opatření. Gastronomie se týkalo především omezení otevírací doby na desátou hodinu večerní, které mělo za následek masové rušení vánočních večírků a obrovské propady tržeb zvláště barů a klubů.

 

Vláda Andreje Babiše ještě před ukončením výkonu funkce představila programy Covid – Nepokryté náklady a Covid 2021 včetně jejich parametrů. Současná vláda prozatím neuvedla, kdy se tyto podpůrné, pro řadu podnikatelů velmi důležité programy rozběhnou.

 

Gastronomická sekce Hospodářské komory proto chce zahájit debatu s ministerstvem o tom, kdy bude možné začít podávat žádosti o podporu z těchto programů. Zároveň zástupce ministerstva žádá o pravidelnou komunikaci ohledně témat souvisejících s pandemií.

 

Na pravidelném pátečním jednání hospodářské komory řešili zástupci jednotlivých asociací výhledové scénáře související s nastupující vlnou varianty omikron.

 

„Česká barmanská asociace na tomto jednání zaujmula jasné stanovisko pro případ selektivní uzávěry gastronomických provozů, zvláště barů a klubů. V případě jejich zásadního omezení budeme požadovat cílenou a adresnou pomoc při pokrytí nákladů na zaměstnance a fixníxh nákladů spojených s udržením omezených či úplně uzavřených provozoven,“ informoval prezident CBA Aleš Svojanovský.