Flairová soutěž byla hlavním bodem programu barmanského vánočního večírku Abzac Bartenders Party, který CBA pro kolegy z oboru gastronomie v Abzacu o první adventní neděli uspořádala. V kategorii juniorů a profesionálů se představilo celkem 12 exhibičních barmanů.

 

Účastníci měli za úkol připravit v časovém limitu tří až pěti minut dva soutěžní koktejly. V disciplíně working flair to byl klasický Beton, v exhibition flairu to byl volný drink na bázi rumu Havana Club.

 

V kategorii juniorů se nejvíce dařilo Matěji Nováčkovi z HŠ Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí. Následovali ho Lukáš Vyvial a Adam Löw ze Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství AHOL.

 

Mezi profesionály nenašel přemožitele Štěpán Šimánek z jihlavského baru The Black Wall. Na druhém místě skončil Martin Vogeltanz a třetí příčku obsadil Tomáš Bielčík z brněnského Elementu.

 

„Jsem především spokojený s tím, že se nám podařilo soutěž v aktuálních těžkých podmínkách důstojně obsadit. Kluci podali dobré výkony. Nejen vítězové, ale třeba i pátý Kyrylo Rudak předvedl tak obtížnou sestavu, že kdyby mu vyšla čistě, tak jej top trojka určitě nemine. Skvěle se vystoupení povedlo i juniorskému vítězi Matěji Nováčkovi,“ ocenil vedoucí Czech Flair Teamu Václav Abraham úroveň soutěže.

 

Winter Flair Bartending Competition byla první bodovanou soutěží začínajícího ročníku Czech Flair League 2022. V jeho průběhu Czech Flair Team plánuje uspořádat celkem čtyři až pět flairových soutěží. Šest nejlepších barmanů postoupí do prosincového finále, jehož vítěz se stane flairovým Barmanem roku s právem reprezentovat Českou republiku na World Cocktail Championships.

 

Soutěž se mohla uskutečnit díky podpoře partnerských společností Jan Becher – Pernod Ricard Pepsi a Mattoni 1873.

 

Zhruba šedesátka návštěvníků Abzac Bartenders Party se však nebavila jenom soutěží. Ambasadorka Becherovky Barbora Ceľuchová přítomným odprezentovala správný postup míchání českého národního koktejlu Beton složeného z Becherovky a toniku Schweppes. Zmínila přitom, jak důležité je zachovat vyvážený poměr obou složek.

 

Kdokoliv se také mohl zapojit do speedmixingu Betonu, což je disciplína míchání drinku na čas. Vítězem se stal šampion flairové soutěže Štěpán Šimánek.

 

Po celý večer byly hostům za symbolické ceny k dostání drinky Beton, Grepový Beton a Czech Mule (Becherovka Unfiltered, citronový fresh, Schweppes Ginger Ale), stejně jako guláš na zahnání hladu. Akce se uskutečnila za dodržení všech platných protiepidemických opatření.