Bude žádat vládu o změnu kompenzačního modelu barům a klubům, který je za nově stanovených podmínek pro tyto subjekty absolutně podhodnocený.

 

Nucené zavření podniků ve 22 hodin je pro bary a kluby likvidační. Pro tento segment gastronomie prakticky nemá smysl za daných podmínek otevírat. „Opět jsme to schytali za všechny. Toto rozhodnutí je výsměchem všem lidem z našeho oboru, kteří se po celou dobu epidemie snažili veškerá opatření dodržovat a kvůli fatálním omezením dřeli bídu, případně sháněli brigády ve skladech. V asociaci jsme se aktivně připojili ke kampani Udělejme tečku za…, tvořili jsme vlastní kreativy a komunikovali je. Opravdu jsme věřili, že očkováním a jeho maximální podporou uděláme tečku za koronavirem. Opravdu jsme věřili, že tato vláda splní svůj slib a již nikdy nezatíží podnikatele a jejich zaměstnance lockdownem, ani částečným,“ prohlásil prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

 

Současný model kompenzací je podle něj pro podniky typu barů a klubů nepřijatelný. „Budeme po vládě požadovat navýšení kompenzačních částek. S aktuálním nastavením kompenzací nemají minulými vlnami zdecimované podniky šanci přežít. Podpora v rámci programu COVID – 2021 musí být vyšší než 300 korun na zaměstnance a den. To je zcela nedostatečné. Je také potřeba obnovit program Antivirus A Plus,“ dodal Aleš Svojanovský.