Rukodělná palírna
Na návštěvě ve středočeské minipalírně Landcraft. Při výrobě používají ty nejkvalitnější ingredience, často ručně sbírané v okolní divoké přírodě. Vznikají tady nepočetné edice ginů, whisky, likérů (například druidský likér ze jmelí, šípků a dubu) i tonik z bedrníku a puškvorce. Čistočistý craft!

Nemají limity
Moc se s tím nemažou ani v Kodani. Tamní Empirical Distillery produkuje destiláty, které rozhodně nejde zařadit do žádné z existujících kategorií. Třeba pálenka Ayuuk vzniká destilací fermentované purpurové pšenice a plzeňského sladu. Ve vzniklém destilátu se maceruje uzená mexická paprička Pasilla Mixe, následuje další destilace a smíchání s papričkovou kombuchou a krátké zrání v sudech po sherry. Jiný destilát se zase pyšní poetickým názvem Fuck Trump And His Stupid Fucking Wall…

Pivní nej…
Nejsilnější pivo na světě má 67,5 procenta alkoholu, vzniká zmrazením a odstraněním ledových krystalků vody. Nejprodávanějšího piva se zase ročně uvaří 10 miliard litrů a nejdražší láhev zachránili z hořící vzducholodi Hindenburg. Seznamte se s některými pivními rekordy a kuriozitami.

Mohou pracovat
Dvanáctka hendikepovaných lidí se v současné době realizuje na pozici baristů v ostravské kavárně TO Místo, kde si dáte různé druhy kávy, low carb pečivo i pralinky. Venku v ulicích města pak operují kávové vozíky Mental Café.


---stručně---
Vznikne Pivní průvodce Moravy a Slezska, brožurka čtenářům představí malé i velké pivovary ve východní části republiky.

Foto: Empirical Distillery