Miloš Tretter
* 15. 11. 1944
"Akademií prošlo přes 40 tisíc absolventů"
Jeho jméno se ve sféře českého porevolučního barmanství stalo pojmem, a to nejen díky jednomu z nejznámějších barů v centru Prahy. Miloš Tretter je zakladatelem první soukromé barmanské akademie u nás a autorem několika publikací zaměřených na koktejly.
Činorodost z něj na první pohled čiší. V každé diskuzi dokáže zaujmout stanovisko a přijít s podnětnou informací opřenou o životní zkušenosti. Miloš Tretter po absolvování hotelové školy nastoupil do Interhotelu v Karlových Varech a vydržel zde rovných 20 let. Byl barmanem, šéfem baru, provozním a nakonec i ředitelem celého hotelu.
„Barmanství je smyslem a stylem mého života. Posláním, radostí a koníčkem,“ říká. Na změnu společensko-politických poměrů v Československu zareagoval bystře a prvního dne roku 1990 se stal majitelem restaurace Evropa. O dva roky později už založil dodnes vyhlášenou 1. Českou barmanskou akademii.
Ta je první barmanskou akademií akreditovanou ministerstvem školství v České i Slovenské republice a za dobu jejího fungování ji ukončilo více než 40 tisíc absolventů. „Výhodou je, že praktickou i teoretickou část kurzů můžeme organizovat přímo za pultem našeho Tretter's baru,“ dodává Miloš Tretter, který zároveň jako první v Československu začal pořádat barmanské soutěže juniorů i profesionálů. Zároveň je autorem odborných skript, osnov a teoretického i praktického manuálu oboru barman pro středoškolské studenty.
V případě rodiny Tretterů platí ono omílané rčení o jablku, které nepadá daleko od stromu. Symbol ovoce se tady promítl do osoby syna Michaela, který společně se svým otcem posunul české barmanství o pár příček nahoru hned několika projekty, z nichž nejvýraznější je provoz vyhledávaného pražského Tretter's cocktail baru.
Miloš Tretter toho má hodně co do činění také s vydavatelskou a publikační činností. Vlastním nákladem vydal knihu Cesty, v níž popisuje své toulky světem s důrazem na nejen barmanské nevšednosti a zajímavosti.
Zaujal i vydáním dvou publikací s recepturami. Ta druhá s názvem 1001 receptur cocktailů vyšla letos na podzim. „Obsahem, formou a originálním pojetím nabízí profesionálním barmanům náhled do problematiky míchaných drinků dle druhu suroviny, jména či stylu přípravy,“ uvádí. Kniha je dostupná i v elektronické verzi na mobil, tablet či počítač, což může být přímo v práci praktickou pomůckou barmanům po celém světě.