Hlavní partneři:  
   
ČESKÁ BARMANSKÁ ASOCIACE
member of International Bartenders Association

Czech Mixologist

Encyklopedie › Techniky přípravy koktejlů

Základní techniky míchání nápojů

V míchací sklenici

Sklenku, v níž se bude koktejl podávat, vyjmeme z mrazničky na sklo nebo vychladíme ledem zalitým
vodou. Do míchací sklenice vložíme led, ingredience uvedené v receptuře a zamícháme barovou lžičkou.
Do vychlazené, prázdné sklenky scedíme koktejl z míchací sklenice přes barové sítko. Nápoj doplníme
ozdobou, je-li uvedena v receptuře, a podáváme.

V šejkru

Do šejkru vložíme led a dávky dalších ingrediencí podle receptury. Důkladně, nejméně pětkrát protřepeme a poté šejkr otevřeme a obsah přelijeme do předem připravené, vychlazené sklenky. Ozdobíme dle receptury a můžeme servírovat.

Přímo v servírovacím skle

Do skla vložíme led do 2/3 a nadávkujeme ingrediencí podle receptury. Promícháme míchací lžičkou, ozdobíme podle receptury a podáváme.

V mixéru

Jednu třetinu sklenky, v níž bude nápoj servírován, vyplníme drceným ledem (není-li v receptuře uvedeno jinak). Poté dáme do mixéru drcený led a další ingredience podle receptury. Mixér zapneme nanejvýš na šest sekund v případě že nepřipravujeme tzv. „Frozen Drink“. Hotový nápoj přelijeme do předem připravené skleničky s ledem. Pro přípravu drinků na bázi drceného ledu „Frozen Drink´s“ si naměříme 11/3 drceného ledu sklem ve kterém se nápoj bude podávat a vložíme do mixéru. Poté nadávkujeme suroviny dle receptury uzavřeme mixér a zapneme. Jakmile máme všechny ingredience spojené včetně drceného ledů přelijeme za pomocí barové lžíce do předem připraveného skla. Ozdobíme a podáváme.

Vrstvení

Ingredience opatrně přeléváme podle receptury přes barovou lžíci (pro snadnější vrstvení můžeme použít koktejlovou třešeň vloženou do sklenky na napichovátku). Zkušenější umí vrstvit tekutiny různých barev a různé hustoty i bez barové lžíce.

Tvoření krusty

Sklenku, kterou chceme ozdobit krustou, uchopíme za dno a nejprve ji krouživým pohybem namočíme do citrónové šťávy, poté do cukru nebo soli. Citrónovou šťávu, cukr a sůl máme ve speciálním boxu na krusty.

Drcení

Drtíme drtítkem na citrusové plody přímo ve skle v kterém se drink podává nebo v míchacím médiu.

Double Strain

Dvojité scezení pro absolutní oddělení tekutiny od ledu nebo nežádoucích částí surovin použitého v míchacím mediu nebo.

Rolling

Mísení ingrediencí bez ledu za pomocí dvou nerezových částí šejkru

2. 4. 2019
MGD 2019 - NOMINACE
12. 4. 2019
12. 4. 2019
15. 4. 2019
Saint James Rhum - finále
16. 4. 2019
SPRING FBC 2019
Nabídka zaměstnání
Mediální partneři
Odborní partneři