Hlavním bodem setkání v brněnském centru Abzac byla volba prezidenta asociace. Svou pozici obhájil dosavadní prezident Aleš Svojanovský. Ten má tak právo vykonávat funkci až do další volby v roce 2028.

 

Přítomní členové si vyslechli zprávy o činnosti jednotlivých sekcí i asociace jako celku a schválili účetní uzávěrku. „Velmi zajímavá byla zpráva od poradce pro mezinárodní aktivity asociace Miroslava Černíka o trendu nízkoalkoholických a nealkoholických drinků v členských zemích IBA. Jejich popularita roste celosvětově. V kategorii destilátů se předpokládá pokles poptávky po ginu, naopak očekáváme tequilovou vlnu. Vzhledem k tomu, že její výrobní proces od vysazení agáve po expedici lahve trvá šest let, je v blízké budoucnosti možný i globální nedostatek tohoto mexického destilátu,“ podotýká staronový prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

 

Další stěžejní informací bylo konstatování o projektu Czech Bartenders League. Značka sdružující nejvýznamnější tuzemské barmanské soutěže do celoročního seriálu si za několik úvodních ročníků našla pevné místo na scéně a v povědomí partnerů i samotných soutěžících. Finále loňského ročníku Czech Bartenders League o Barmana roku se uskuteční 4. června v rámci programu Abzac hands up.

 

Asociace v minulém roce zaznamenala bezmála tříprocentní nárůst členské základny. Eviduje čtyři tisícovky registrovaných osob.