Rozhodlo o tom pondělní národní finále, které se uskutečnilo jako vrchol programu Prague Cocktail Weeku v historických prostorách Gabriel Loci v Praze.

 

Mezi deseti finalisty se zaskvěl Adam Bohuněk se svým drinkem Trés Facile. Namíchal ho z jahodového likéru Monin, domácího limetového cordialu (voda, směs kyselin, Pure by Monin Red Fruit, cukr, limetová šťáva, limetové kůry, Fernet Branca) a nealkoholického aperitivu Copenhagen Sparkling Tea BLA.

 

Jeho výsledný drink obsahoval 5 procent alkoholu, což se bohatě vešlo do organizátory stanoveného osmiprocentního limitu. Tématem letošního Monin Cupu totiž bylo vytvoření low ABV drinku pod mottem „Low is More“.

 

„Adam patřil mezi nejlepší už v semifinále. Ve finálovém kole měl nejlepší prezentaci, skvěle pracoval s publikem i porotou,“ komentuje výsledek soutěže Honza Zlámaný, senior Monin brand ambassador pro Českou republiku z pořádající společnosti Zanzibar.

 

Na druhém místě skončil Tomáš Horn z mělnického Brlohu a třetí příčku brala Eliška Stránská z brněnského EscoBaru.

 

Celkem se letošního Monin Cupu, který se koná jednou za dva roky a je určený mladým barmanům a barmankám do 27 let, zúčastnilo 18 soutěžících. Výběrová semifinálová kola se konala v Praze a Brně.

 

„Celý event byl velmi podařený, mezi nejlepšími finalisty byly velmi malé rozdíly. Obecně by ale měli barmani zapracovat na storytellingu a propojení s tématem soutěže. Tím, že je soutěž určená mladým barmanům, šly často vidět i chyby v technice. To jde na vrub jejich malým zkušenostem se soutěžemi. Zároveň jsem rád, že se nám daří budovat značku Monin Cup mezi mladými barmany. Už teď vyhlížím příští ročník. Věřím, že se nám podaří soutěž zase posunout dál,“ konstatuje Honza Zlámaný.

 

Globální finále Monin Cupu se odehraje na začátku prosince ve Francii. Adam Bohuněk má na co navazovat – předchozí šampionát v roce 2022 vyhrála česká reprezentantka Barbora Kulhánková.

 

Monin Cup je zároveň součástí Czech Bartenders League, celoročního seriálu tuzemských barmanských soutěží. Její vítěz se stane Barmanem roku a zastoupí Česko na koktejlovém mistrovství světa pořádaném Mezinárodní barmanskou asociací.