
Šest světových kuchařských hvězd, špičky české gastronomie, čtyři profesionální soutěže a desítky kuchařských show pod jednou střechou. Největší gastronomická událost v České republice MAKRO Czech Gastro Fest letos vstupuje do svého třetího ročníku a přivádí do Prahy světovou špičku v oblasti gastronomie.
Ve dnech 4. a 5. dubna 2025 se v pražském O2 universu uskuteční dvoudenní festival plný inspirace, jedinečných kulinářských show, odborných diskusí, prestižních soutěží a zážitků pro profesionály i širokou veřejnost. Hlavními ambasadory jsou za profesionály v gastronomii Zdeněk Pohlreich, za amatérské kuchaře a milovníky dobrého jídla Karel Kovy Kovář.
Festival letos přivítá šest michelinských a světově oceňovaných šéfkuchařů, představí klíčové projekty pro rozvoj české gastronomie a nabídne bohatý program rozdělený do tematických sekcí. V rámci odborného programu MAKRO FORUM proběhnou diskuse s předními osobnostmi české i světové gastronomie, včetně diskuse o nové vládní iniciativě na podporu české gastronomie a rozšíření Michelin Guide na celé Česko.
„MAKRO Czech Gastro Fest není jen festival. Je to platforma, kde propojujeme profesionály, inspirujeme mladé talenty a nastavujeme trendy pro českou gastronomii. Otevíráme důležitá témata, jako je rozvoj gastro turismu nebo celorepubliková dostupnost kvalitních surovin. Těšíme se na setkání všech, kdo mají gastro v krvi,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR a prezident festivalu. „Přivážíme do Česka světové šéfkuchaře, aby předali své zkušenosti a inspirovali české kolegy. Každý z nich má svůj unikátní styl a přístup k vaření – od severské preciznosti po autentické asijské chutě. Tato výměna know-how je pro budoucnost české gastronomie neocenitelná,“ dodává Jiří Nehasil.
Juniorské mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink Junior 2025, které nabízí studentům gastronomických škol možnost ukázat svou kreativitu a získat zkušenosti v oboru mixologie, se odehraje v sekci BAR pod záštitou České barmanské asociace. Soutěž Czech Coffee in Good Spirits Championship propojí svět výběrové kávy
s barmanským uměním. Czech Latte Art Championship přivede na festival špičkové baristy, kteří předvedou svou kreativitu v kreslení do mléčné pěny. Vrchol festivalového programu přinese druhý finálový den soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, kde se nejlepší výčepní z celého Česka utkají o titul mistra v čepování plzeňského ležáku. Letošní novinkou je vyhlášení vítězů přímo před návštěvníky festivalu, kteří zažijí finálové souboje na vlastní oči.
Tematické stánky inspirované světovou kuchyní zaplní celé spodní patro O2 univerza. Na ploše o rozloze přes 2 400 m² si budou moci návštěvníci užít signature dezert od Ivety Fabešové ve stylu Gastro máme v krvi. A to fest! MASO Made by makro nabídne výběr šťavnatých grilovaných specialit, dvou typů hotdogů a oblíbených burgerů. Z lokálních surovin nabídne Iniciativa České pole tradiční zelňák s uzeným masem a oblíbené loaded fries. Z produktů Chytrý kuchař připraví kuchaři špecle s trhanou kachnou a zelím nebo domácí sekanou. Česká restaurace nabídne tři druhy tataráku. Na náměstí plném chutí nebudou chybět ani jídla asijské a italské kuchyně. Všechny degustační porce jsou v ceně vstupenky.
Dvacet unikátních kuchařských show během dvou dnů budou moct zažít návštěvníci festivalu. Pro pátek i sobotu je připravené trimování sedmdesátikilové mořské ryby ve visu, které patří mezi vůbec nejatraktivnější show. Kuchaři navíc z ryby připraví čerstvé poké pro návštěvníky jako degustační porce. Součástí festivalu bude také MAKRO FORUM, kde se zejména v pátek uskuteční desítky diskusí s předními odborníky, zástupci oboru a šéfkuchaři.
Nejznámější česká cukrářka Iveta Fabešová vytvořila pro festival exkluzivní dezert z krvavého pomeranče, inspirovaný mottem „Gastro máme v krvi. A to fest!“. Stejné motto vedlo světoznámého barmana George Němce k vytvoření signature koktejlu, který bude možné ochutnat v alkoholické i nealkoholické verzi.
Třetí ročník festivalu MAKRO Czech Gastro Fest se bude konat v pátek 4. a v sobotu 5. dubna 2025 ve čtyřech patrech O2 univerzum. Pátek bude patřit profesionálů z gastronomie, v sobotu festival otevře dveře široké veřejnosti. V ceně vstupenky jsou ochutnávky a degustační porce. Festivalem vás provedou moderátoři Markéta Hrubešová a Pavel Cejnar.
Více informací a nákup vstupenek naleznete na makroczechgastrofest.cz.