V brněnském centru Abzac se z celkového vítězství radoval tým Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství AHOL.
Do moravské metropole přicestovala bezmála stovka studentů v doprovodu svých učitelů z celé České republiky: Havířova, Jeseníku, Uherského Hradiště, Bohumína, Českého Těšína, Poličky, Mostu, Ostravy, Frýdku-Místku, Kroměříže, Teplic, Moravských Budějovic, Chrudimi, Uničova, Prahy, Žatce i domácího Brna. To potvrzuje značný zájem, kvůli němuž se Česká barmanská asociace rozhodla pořádat Team Challenge dvakrát do roka – v jarní a podzimní edici.
Nejlepší čtyřčlenný tým do CBA Team Challenge tentokrát vyslala Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství AHOL z Ostravy ve složení Adéla Vlčková, Nikol Kopčáková, Adriana Zezulková a Eliška Gavronová. Stříbrnou příčku obsadilo družstvo SOŠ a SOU Polička zastoupené Kateřinou Kovářovou, Matoušem Davidem Světlým, Kryštofem Hondlem a Štěpánem Benešem. Třetí místo brala Střední škola Brno, Charbulova díky práci Sáry Šmerdové, Terezy Skácelové, Viktórie Skočovské a Nikoly Solomonové.
Vítězné týmy získaly ceny od generálních partnerů soutěže, společností Mattoni 1873 a STOCK Plzeň-Božkov. Jednak je to voucher na pitný režim pramenité vody pro celou třídu, týmy na druhém a třetím místě pak získaly barmanskou prezentaci ambasadora společnosti STOCK Plzeň-Božkov přímo ve třídě a šampioni se mohou těšit na zážitkovou exkurzi do palírny v západočeském Prádle.
„Po pár slabších ročnících máme nyní zase v gastronomickém oboru motivovanější studenty. Chtějí trávit čas ve škole, trénují, zjišťují si informace navíc. Tým jsme poskládaly téměř ze samých nováčků a vidíte, jak se osvědčili,“ uvedly Šárka Seibertová a Kristýna Kuželová, učitelky odborných gastronomických předmětů působící na vítězné škole.
CBA Team Challenge je týmovou soutěží pro juniorské vyznavače nápojové gastronomie, poprvé se konala v roce 2022. Primárně je určená pro čtyřčlenné studentské týmy středních gastronomických škol. Každý tým se musí zapojit do čtyř z celkem šesti pořádaných disciplín – klasické barmanství, flairové barmanství, čajová mixologie, čajová degustace, baristika a čepování piva. Zúčastnit se ale mohou i jednotlivci. Zvítězí kolektiv, který dosáhne nejvyššího součtu bodů za jednotlivé disciplíny.
Hlavními partnery soutěže jsou společnosti STOCK Plzeň-Božkov s.r.o. a Mattoni 1873 a.s. Jejich cílem je prostřednictvím soutěže podporovat chuť talentovaných mladých gastronomů zůstat po studiu v tomto oboru a nalézt v jejich profesi zalíbení. Dalšími partnery soutěže CBA Team Challenge jsou společnosti a značky Bidfood Czech Republic s.r.o., Nestlé Česko, s.r.o., Ultra Premium Brands - Central Europe s.r.o., PARTY led, s.r.o., Premier Wines & Spirits s.r.o., RATIONAL Czech Republic s.r.o., IVN s.r.o., Sahm, Quality Hotel Exhibition Centre, BOHEMIA SEKT, s.r.o., RUDOLF JELÍNEK a.s., Pernod Ricard Czech Republic s.r.o., CORMEN s.r.o., OXALIS, spol. s r. o., Aquila, Dilmah, Zanzibar Trade s.r.o., PepsiCo CZ s.r.o., Candola s.r.o., Espresso, s.r.o., Café Reserva, Faema, Kávovary.cz, SCA Morava, s.r.o., Josef Manner s.r.o., ZEMAN Váhy s.r.o., BOHEMILK a.s., DELIKOMAT s.r.o., Mia coffee s.r.o., Ronchem, AQUALINK s.r.o. a HEINEKEN Česká republika, a.s.
Výsledky CBA Team Challenge – podzim 2024
CBA Team Challenge
(hlavní soutěž čtyřčlenných týmů)
1. AHOL – SŠ gastronomie, turismu a lázeňství
2. SOŠ a SOU Polička
3. SŠ Brno, Charbulova
Fernet STOCK Bitter Cocktail Competition
(připravit pre-dinner cocktail obsahující Fernet Bitter)
1. Sára Šmerdová, SŠ Charbulova Brno
2. Ema Wostrá, SŠGOS Frýdek-Místek
3. Petra Kohoutková, SSŠG Svídnická, Praha
Café Reserva Junior Mistr Kávy
(připravit espresso, cappuccino a espresso lungo)
1. Viktória Skočovská, SŠ Brno, Charbulova
2. Alžběta Šimunčáková, SŠ Bohumín
3. Adéla Stroblová, SŠ Bohumín
Captain Morgan Spiced Gold Flair Competition
(připravit dva koktejly barmanskými technikami working flair a exhibition flair)
1. Daniel Zuzčák, Albrechtova střední škola Český Těšín
2. Jakub Veselý, SŠŘS Moravské Budějovice
3. Šimon Mergental, SŠPHZ Uherské Hradiště
Starobrno Beer Competition
(absolvovat vědomostní test a načepovat pivo dvěma různými technikami – „na hladinku“ a „na dva razy“)
1. Ivona Fajmonová, SOŠ a SOU OS Chrudim
2. František Kamenický, SOU a SOŠ SČMSD Žatec
3. Karolína Tonowská, HŠ a OA Havířov
Oxalis Tea Tasting Competition
(správně určit pět vzorků čaje Oxalis při jejich slepé degustaci)
1. Denis Ciesarik, AHOL SŠ GTL
2. Veronika Fialová, SŠ Charbulova Brno
3. Eliška Gavronová, AHOL SŠ GTL
Dilmah Tea Mixology Teatender Competition
(připravit čaj Dilmah a koktejl obsahující čaj Dilmah a whisky Johnnie Walker Black Label)
1. Kryštof Hondl, SOŠ a SOU Polička
2. Tereza Kocourková, SHŠ Bukaschool Most
3. Nikola Solomonová, SŠ Charbulova Brno