To jsou jen některá témata, kterých se týkal program nedávného setkání licencovaných lektorů České barmanské asociace. Uskutečnilo se ve čtvrtek 9. února na Ranči v Kostelanech u Kroměříže.
Do podhůří moravských Chřibů dorazilo 18 účastníků. Byl mezi nimi i novic lektorské skupiny Miroslav Dvořáček, který se bude specializovat na pořádání kurzů molekulární mixologie.
Program workshopu začal přednáškou brand ambassadora společnosti RUDOLF JELÍNEK a.s. Achima Šipla o terroiru ovocných pálenek a o ovocných pálenkách z vlastních sadů společnosti RUDOLF JELÍNEK. Ta na výměře 120 hektarů pěstuje dvě desítky švestkových odrůd, díky čemuž je největším pěstitelem modrého ovoce v České republice. „Ze sklizní z vlastních sadů vyrábíme devět jednoodrůdových ročníkových destilátů. Pokud vím, tak nikdo jiný z České republiky se certifikovanou produkcí jednoodrůdové ročníkové slivovice nezabývá,“ povídal Achim Šipl při servírování vzorků slivovice, na nichž komisaři provedli senzorické hodnocení.
Poté se slova ujala generální sekretářka CBA Kateřina Ryšavá, která prezentovala proces vyřizování absolventských certifikátů. Prezident CBA Aleš Svojanovský představil způsob, jakým delegace CBA testuje senzorické schopnosti jakostních komisařů na světových koktejlových šampionátech. Jeho prezentace měla teoretickou odbornou část o zachycování a zpracovávání vjemů lidskými receptory. Účastníci si také vyzkoušeli testovací sady – jejich úkolem bylo v časovém rozmezí dvou minut správně rozpoznat 12 různých vůní a ochutnávkou speciálních papírků určit základní chutě, mezi něž se už standardně řadí také pátá chuť umami. Dana Neničková, Adam Troubil a Milan Tomiczek prokázali své schopnosti, když tuto zkoušku dokázali absolvovat bez jediné chyby.
Barista Adam Troubil v podvečerní části programu přítomné seznámil s některými alternativními metodami přípravy kávy. Na závěr vstoupili ambasadoři značky Monin Václav Abraham s Honzou Zlámaným, kteří představili nové produkty z portfolia tohoto brandu – pyré z brazilského ovoce jabuticaba a připravovaný sirup Red Spice Berries.
Setkání lektorů se neslo v přátelské atmosféře a nemohlo by se uskutečnit bez podpory tradičního partnera eventu, společnosti RUDOLF JELÍNEK a.s.