• zavedení systému O-N bude mít zásadní dopady na podnikání v gastronomii i ve službách a vláda tak musí restartovat program Antivirus na ochranu pracovních míst i kompenzační programy včetně kompenzačního bonusu pro živnostníky
  • již dnes jsou propady obratu v některých regionech v desítkách procent
  • kompenzační programy by proto měly být dostupné pro všechny, kterým obrat poklesne o třicet a více procent, a hradit 70 % nepokrytých nákladů
  • s ohledem na dlouhotrvající pandemickou situaci je nutné, aby se podpůrné programy rozběhly co nejrychleji, není možné, aby se podpora vyplácela až za několik měsíců
  • vláda musí také výrazně více investovat do rychlého očkování populace, přijít s finanční motivací pro první dávku u starších spoluobčanů i pro třetí dávku všem, kteří jsou šest a více měsíců po očkování 
  • vyzýváme všechny provozovatele, aby dodržovali všechna platná opatření, a pomohli jsme tak zabránit dalšímu výraznému růstu nakažených a dalšímu lockdownu české ekonomiky

 

 

Za Gastronomickou sekci Hospodářské komory: 

 

  • Tomáš Prouza, prezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR 
  • Luboš Kastner, člen představenstva AMSP 
  • Kateřina Holnová, výkonná ředitelka, Apron 
  • Václav Stárek, prezident, Asociace hotelů a restaurací ČR 
  • Aleš Svojanovský, prezident, Česká barmanská asociace 
  • Jiří Roith, prezident, Český gastronomický institut 
  • Martina Ferencová, výkonná ředitelka, Český svaz pivovarů a sladoven