Hlavní partneři:  
   
ČESKÁ BARMANSKÁ ASOCIACE
member of International Bartenders Association
      
Název programu:
Erasmus+, vzdělávací mobilita jednotlivců
Název projektu:
Italská gastronomie se zaměřením na produkty nápojové gastronomie s číslem 2014-1-CZ01-KA102-000180
Předpokládané datum zahájení projektu:
1. 11. 2014
Předpokládané datum ukončení projektu:
30. 10. 2015
Cíle projektu:
Hlavním cílem projektu „Italská gastronomie se zaměřením na produkty nápojové gastronomie“ je rozšíření odborných, jazykových a kulturních kompetencí účastníků stáže. Účastníci stáže budou členové CBA, kteří jsou lektory, absolventi odborných gastronomických škol, pracovníci v gastronomických provozech a pedagogických pracovníků, kteří se aktivně podílejí na přípravě žáků ve školách zaměřených na gastronomii v oboru nápojové gastronomie.
Přijímací organizace:
Hotel Raffaello di Zecca Salvatore, Via Gramsci 37, 470 43 Gatteo Mare, Itálie
Schválené klíčové aktivity:
Stáž v Itálii pro 30 osob na 7 dní, termín září 2015
Schválená grantová podpora:
43.740 EUR

Výsledky projektu:

Dne 11. 9. 2015 odjela 30ti členná skupina stážistů CBA v rámci programu ERASMUS+ projektu „Italská gastronomie se zaměřením na produkty nápojové gastronomie“ pod číslem 2014-1-CZ01-KA102-000180 z Brna do Itálie.

Účastníky byli členové České barmanské asociace starší 18-ti let, kteří se aktivně podílejí na přípravě žáků středních odborných škol s gastronomickým zaměřením v oboru nápojové gastronomie. Jde o lektory CBA, komisaře CBA, absolventy odborných gastronomických škol, pracovníky v gastronomických provozech a pedagogické pracovníky.

Projekt probíhal podle učební jednotky „Italská gastronomie se zaměřením na produkty nápojové gastronomie“, která byla zpracovaná podle pravidel ECVET. Pracovním jazykem stážistů byla angličtina a italština. Většina hostů mluvila anglicky a účastníci stáže jim v tomto mezinárodním jazyce i odpovídali. V případě návštěvy hotelů a restaurací rodilými Italy, hovořili účastníci italsky, stejně jako s pracovníky hotelů a restaurací.

Stážisté v rámci vzdělávacího programu pracovali v místních restauracích, kavárnách a barech, kde se seznámili s typickými produkty nápojové gastronomie, získali přehled o základních druzích ingrediencí italské gastronomie. Běžně v provozu uváděli hosty ke stolu, poskytovali pomoc při výběru z jídelního a nápojového lístku, charakterizovali sortiment. Vyřizovali objednávky hostů a servírovali typické italské pokrmy podle pravidel, které restaurace používá. Při své práci se seznámili s několika moderními stroji a zařízeními – například přístroje na espressa, mlýnky na kávu, na sůl, na koření, leštičky na inventář, které usnadňují obsluze práci. Výrobníky ledu, drtičky ledu se u nás také používají, ale jejich italští bratři toho umí mnohem více. V rámci programu připravili více než 50 různých míchaných nápojů, výhradně z italských surovin. Seznámili se s různými druhy italských vín a naučili se připravovat 5 druhů italské kávy. Celý učební program doplnila řada exkurzí, které podpořily osvojení si nových odborných kompetencí.

Na závěr skládali účastníci projektu závěrečnou zkoušku. Praktické ověření spočívalo v obsluze hostů při večerním provozu a komunikaci v italském jazyce. Každý z účastníků namíchal jeden druh Fancy drinku z italských ingrediencí. Dalším úkolem bylo připravit vylosovaný druh kávy. Zkouška byla hodnocena pracovníky přijímající organizace a její výsledek byl zapsán do hodnotícího listu. Všichni stážisté byli úspěšní a získali certifikát a europass.

Na konci stáže byla provedena evaluace stáže krátkým dotazníkem. Všichni účastníci byli spokojeni s učebním programem a získali nové vědomosti a dovednosti. Zdokonalili se v italském jazyce a vyhovovalo jim ubytování a stravování.

Nabídka zaměstnání
Mediální partneři
Odborní partneři