Hlavní partneři:  
   
ČESKÁ BARMANSKÁ ASOCIACE
member of International Bartenders Association
      

Emeritní klub CBA

 zpět

Doc. PharmDr. Jozef Augustín, PhD.

* 3. 3. 1940, Revúca

"Z docenta potravinářství kávovým odborníkem"

Z akademického pracovníka baristickým nadšencem a uznávaným odborníkem na kávu. Tak ve zkratce vypadá profesní dráha Jozefa Augustína, rodáka ze slovenské Revúce.

Výsledkem jeho práce v akademické sféře je docentura a titul kandidáta věd, vždyť strávil dlouhých 17 let univerzitním výzkumem. Působištěm mu byla farmaceutická fakulta, kde realizoval vydání několika úspěšných publikací, studií a patentů. Po 17 letech přišel zlom – rozhodl se přejít na chemicko-technologickou univerzitu. Tento transfer měl později dát smysl zbytku jeho života.

Začal se totiž specializovat na potravinářství a dostal bojový úkol; zajistit výuku do té doby neznámých předmětů pro budoucí potravinářské technology. „Přišla tehdy za mnou jedna naše výborná absolventka pracující u Juliuse Meinla. Byla celá vystrašená, že má za týden vycestovat do Hamburku a tam posuzovat kvalitu zelených nepražených kávových zrn,“ vzpomíná Jozef Augustín na prekérní situaci někdejší studentky.

Díky této příhodě mu došlo, že absolventi potravinářských oborů potřebují rozšířit své kávové obzory. Sic se o ní celý semestr přednášet nedá, zavedl Jozef Augustín v roce 1986 předmět o pochutinách. „Jsou to potraviny, které nutně nepotřebujeme. Ale život by bez nich nestál za nic. Prostě by nám ty bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály tolik nechutnaly,“ definuje množinu poživatin okolo máku, medu, hub, kávy či koření.

Aby se měli studenti z čeho učit, napsal nejen pro ně dnes už legendární Povídání o kávě. A za nějaký ten rok i o pochutinách. Do veřejného prostoru se zapsal až poté, co redaktor jedněch bratislavských novin potřeboval napsat článek o kávě a relevantní zdroje hledal na univerzitě. Tam jej odkázali právě na docenta Augustína, který se od té doby veřejně vyjadřuje k mnoha baristickým záležitostem.

Jako odborník taktéž zasedá v porotách baristických soutěží. Jako zkušební komisař hodnotí technickou část výkonu baristy, tedy především přípravu, nebo obstarává degustaci. Nejraději prý má klasiky kategorie, espresso a cappuccino. Svou oblíbenou značku z objektivních důvodů nesdělí, vždy však musí být správně připravená.

„Když se mě ptají, která káva je nejlepší, odpovídám, že je to ta, jež vám chutná. Každý člověk je, a to vám potvrdí kterýkoliv doktor, jedinečný organismus se specifickým metabolismem a rozdílně vyvinutým chuťovým vnímáním. Co jednomu chutná, to může druhému přijít odporné,“ vysvětluje.

Takže pokud na vás působí kofein zázračně povzbudivě, věřte, že existují lidé, kteří za den vypijí sedm káv a osmou před spaním, protože by bez ní neusnuli.

Jak vyplnit svůj volný čas? S tím si Jozef Augustín, který o sobě mluví jako o ryzím Čechoslovákovi, nemusí dělat starost. Píše svou druhou knihu o kávě. Tvrdí, že je to na popud kolegů z branže. „Dlouho jsem se bránil, ale pak jsem přijal fakt, že první publikace se rychle rozprodala, a dal na naléhání všech těch skvělých lidí od kávy,“ říká.

Už má napsanou stovku stran a do konce roku plánuje rukopis zkompletovat. Takže chybí už jen jedna maličkost. Najít vydavatele ochotného investovat 300 tisíc korun. Jozef Augustín věří, že nakonec všechno dobře dopadne.

Fotogalerie

2. 4. 2019
MGD 2019 - NOMINACE
12. 4. 2019
12. 4. 2019
15. 4. 2019
Saint James Rhum - finále
16. 4. 2019
SPRING FBC 2019
Nabídka zaměstnání
Mediální partneři
Odborní partneři