e-mail
heslo

Reset hesla |Stát se členem

MENU
ZAVŘÍT
VŠECHNY SEKCE ASOCIACE

CZECH MIXOLOGIST

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE
  • KLUBY

MISTR KÁVY

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE

CZECH FLAIR TEAM

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE
  • ŘÁD KLUBOVNY

CZECH TEATENDERS

ZPĚT

  • O SEKCI
  • AKCE
  • TEA MASTER CUP
  • SOUTĚŽE JTC

CZECH BEER SPECIALIST

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE

CZECH MIXOLOGIST
O SEKCI

ZPĚT

CZECH MIXOLOGIST
KLUBY

ZPĚT

MISTR KÁVY
O SEKCI

ZPĚT

CZECH FLAIR TEAM
O SEKCI

ZPĚT

CZECH TEATENDERS
O SEKCI

ZPĚT

CZECH TEATENDERS
TEA MASTER CUP

ZPĚT

CZECH TEATENDERS
SOUTĚŽE JTC

ZPĚT

CZECH BEER SPECIALIST
O SEKCI

ZPĚT

Emeritní klub CBA

  zpět

Jozef Augustín, PhD.

* 3. 3. 1940, Revúca

"Z docenta potravinářství kávovým odborníkem"

Z akademického pracovníka baristickým nadšencem a uznávaným odborníkem na kávu. Tak ve zkratce vypadá profesní dráha Jozefa Augustína, rodáka ze slovenské Revúce.

Výsledkem jeho práce v akademické sféře je docentura a titul kandidáta věd, vždyť strávil dlouhých 17 let univerzitním výzkumem. Působištěm mu byla farmaceutická fakulta, kde realizoval vydání několika úspěšných publikací, studií a patentů. Po 17 letech přišel zlom – rozhodl se přejít na chemicko-technologickou univerzitu. Tento transfer měl později dát smysl zbytku jeho života.

Začal se totiž specializovat na potravinářství a dostal bojový úkol; zajistit výuku do té doby neznámých předmětů pro budoucí potravinářské technology. „Přišla tehdy za mnou jedna naše výborná absolventka pracující u Juliuse Meinla. Byla celá vystrašená, že má za týden vycestovat do Hamburku a tam posuzovat kvalitu zelených nepražených kávových zrn,“ vzpomíná Jozef Augustín na prekérní situaci někdejší studentky.

Díky této příhodě mu došlo, že absolventi potravinářských oborů potřebují rozšířit své kávové obzory. Sic se o ní celý semestr přednášet nedá, zavedl Jozef Augustín v roce 1986 předmět o pochutinách. „Jsou to potraviny, které nutně nepotřebujeme. Ale život by bez nich nestál za nic. Prostě by nám ty bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály tolik nechutnaly,“ definuje množinu poživatin okolo máku, medu, hub, kávy či koření.

Aby se měli studenti z čeho učit, napsal nejen pro ně dnes už legendární Povídání o kávě. A za nějaký ten rok i o pochutinách. Do veřejného prostoru se zapsal až poté, co redaktor jedněch bratislavských novin potřeboval napsat článek o kávě a relevantní zdroje hledal na univerzitě. Tam jej odkázali právě na docenta Augustína, který se od té doby veřejně vyjadřuje k mnoha baristickým záležitostem.

Jako odborník taktéž zasedá v porotách baristických soutěží. Jako zkušební komisař hodnotí technickou část výkonu baristy, tedy především přípravu, nebo obstarává degustaci. Nejraději prý má klasiky kategorie, espresso a cappuccino. Svou oblíbenou značku z objektivních důvodů nesdělí, vždy však musí být správně připravená.

„Když se mě ptají, která káva je nejlepší, odpovídám, že je to ta, jež vám chutná. Každý člověk je, a to vám potvrdí kterýkoliv doktor, jedinečný organismus se specifickým metabolismem a rozdílně vyvinutým chuťovým vnímáním. Co jednomu chutná, to může druhému přijít odporné,“ vysvětluje.

Takže pokud na vás působí kofein zázračně povzbudivě, věřte, že existují lidé, kteří za den vypijí sedm káv a osmou před spaním, protože by bez ní neusnuli.

Jak vyplnit svůj volný čas? S tím si Jozef Augustín, který o sobě mluví jako o ryzím Čechoslovákovi, nemusí dělat starost. Píše svou druhou knihu o kávě. Tvrdí, že je to na popud kolegů z branže. „Dlouho jsem se bránil, ale pak jsem přijal fakt, že první publikace se rychle rozprodala, a dal na naléhání všech těch skvělých lidí od kávy,“ říká.

Už má napsanou stovku stran a do konce roku plánuje rukopis zkompletovat. Takže chybí už jen jedna maličkost. Najít vydavatele ochotného investovat 300 tisíc korun. Jozef Augustín věří, že nakonec všechno dobře dopadne.

Fotogalerie

Svět barmanů 1/2023

OFICIÁLNÍ ČASOPIS CBA

Svět barmanů 1/2023

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLEDÁTE PRÁCI V OBORU?

Gastrojobs