Czech Mixologist
section of CBA
Osmý ročník Prague Bar Show se opět odehraje v industriálních prostorech Pragovky ve Vysočanech, tentokrát v neděli 21. října a v pondělí 22. října. První den bude mít nově možnost Prague Bar Show navštívit i široká veřejnost, gastronomičtí nadšenci a členové foodies komunity, kteří se zajímají o to, co mají na svém talíři a ve své sklence. Druhý den zůstane koncept Prague Bar Show tradiční, tedy striktně vyhrazen profesionálům z HoReCa segmentu. Organizátorem akce je odborný magazín Barlife mapující českou nápojovou scénu od roku 2004.
Po minulém týdnu má české barmanství svou „nezlatou“ Ester Ledeckou. Na koktejlovém mistrovství světa pořádaném Mezinárodní barmanskou asociací v estonském Tallinnu totiž zazářil český reprezentant Martin Vogeltanz, který vybojoval stříbrnou a bronzovou medaili ve zcela odlišných barmanských stylech.
dokument (303 kB)
Na první pohled nenápadný podnik nesoucí název Bar Termini je dle ve středu vydaného žebříčku World’s 50 Best Bars 2018 šestým nejlepším barem na světě. A i když patří světoznámému barmanovi Tonymu Conigliarovi, největší zásluhu na tomto výsledku má Čech. Barmanažerem, pod jehož taktovkou v malém prostoru kmitají číšníci s různými drinky a koktejly a kde návštěvníci mohou posedět jen něco málo přes hodinku a pak musí uvolnit místo dalším zájemcům, je totiž člen aktuálního žebříčku Forbes 30 pod 30 Robin Kolek.
Exkurz do historie okořeněný o moderní přístup, takové bylo téma letošní předposlední soutěže profesionálních klasických barmanů pod hlavičkou České barmanské asociace – GORDON’S PINK CUP, která se uskutečnila v sobotu 6. října na výstavišti v Letňanech v rámci veletrhu For Gastro & Hotel.
dokument (476 kB)
Na nejlepší slivovici je potřeba to nejlepší ovoce. Toho jsou si vizovičtí mistři od Jelínka vědomi. Proto před patnácti lety začali vysazovat vlastní švestkové sady. Od roku 2008 sklízeli modré plody po jednotlivých odrůdách, kterých je v sadech celkem devět. Po jednotlivých odrůdách je i pálili, některé dokonce nechali uležet v dubových sudech. Výsledkem jejich několikaletého úsilí je limitovaná edice Vizovické slivovice 24. Je jí pouze 2 000 kusů.
Letošní předávání pohárů CBA za minulou soutěžní sezonu na Grand Openingu centra Abzac pro něj nemohlo být slavnostnější. Martin Vogeltanz si totiž na pódium jako vůbec první v historii asociace přišel pro obě udílené trofeje Barmana roku – v kategorii Klasik i Flair. „Je to určitě můj největší soutěžní úspěch. Ale v životě se počítají i jiné velké úspěchy. Třeba to, že mám dvě krásné děti,“ říká 37letý Martin Vogeltanz na úvod rozhovoru.
Delegace České barmanské asociace dnes ráno odletěla do estonského hlavního města Tallinnu, kde se od 1. do 6. října bude konat kongres Mezinárodní barmanské asociace IBA. CBA reprezentují Aleš Svojanovský, Miroslav Černík, Martin Vogeltanz, Monika Mecová a Bohumil Váchal.
Jak správně servírovat víno? Kromě vhodného výběru sklenice je důležitá také samotná teplota vína. “Většina vín vyžaduje jistý stupeň předchlazení a některá doporučuji před konzumací provzdušnit dekantací, aby při pití byly dobře patrné specifické vlastnosti vína. Obecně počítejte také s tím, že při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2° C,“ říká Kamil Gruncl z Global Wines.
Bourbon je ušlechtilý destilát pocházející z Ameriky. Za typický produkt Spojených států byla tato whiskey prohlášena až v roce 1964 na 88. zasedání kongresu ve Washingtonu. Někdo holt k ocenění potřebuje více času, historie bourbonu se totiž začala psát o celých tři sta let dříve.
Posledního března roku 2011 byl v Ostravě na Stodolní otevřen koktejlový bar Modrá myš. Jeho majitel a tvůrce Radim Hamrosi si k tomu záměrně vybral datum narozenin známého pražského podniku, v němž se definitivně rozhodl stát barmanem. Zároveň chtěl navázat na Blaue Maus, první koktejlový bar v Moravské Ostravě, jenž byl otevřen v roce 1920. Podařilo se, i když ne vždy to bylo snadné. A co podle Radima dělá dobrého barmana? „Hlavně pohostinnost, ale taky trpělivost a umění naslouchat. Hrdinou je pro mě každý, kdo to vydrží dýl než deset let,“ říká.
Sehnat last minute ubytování v českých hotelech a penzionech byla letos v létě fuška. Obzvlášť v oblíbených destinacích, jako jsou třeba jižní Čechy. Rezervační systémy často hlásily vyprodáno a zbývající nabídka byla mnohdy hodně omezená. Důvod je zřejmý. Česko se stalo oblíbeným dovolenkovým cílem a nikdy v porevoluční historii nebylo navštěvované víc než teď. K radosti tuzemských hoteliérů a vůbec všech, kdo mají co do činění s cestovním ruchem.
Namíchat fancy cocktail, který obsahuje alespoň 2 centilitry pětileté Slivovice Kosher a jehož příběh se týká výročí 100 let od založení Československa. Takový byl úkol účastníků osmnáctého ročníku barmanské soutěže International Rudolf Jelínek Cup, který se v úterý 18. září 2018 uskutečnil v prostorách vizovické likérky Rudolf Jelínek. Odborným garantem soutěže byla Česká barmanská asociace.
dokument (289 kB)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ]     [ dalších 12 ]   »

8. 6. 2019
MATTONI GRAND DRINK 2019
8. 6. 2019
MGD 2019
8. 6. 2019
24. - 25. 8. 2019
Svět barmanů 1/2019
Nabídka zaměstnání
Mediální partneři
Odborní partneři