e-mail
heslo

Reset hesla |Stát se členem

MENU
ZAVŘÍT
VŠECHNY SEKCE ASOCIACE

CZECH MIXOLOGIST

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE
  • KLUBY

MISTR KÁVY

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE

CZECH FLAIR TEAM

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE
  • ŘÁD KLUBOVNY

CZECH TEATENDERS

ZPĚT

  • O SEKCI
  • AKCE
  • TEA MASTER CUP
  • SOUTĚŽE JTC

CZECH BEER SPECIALIST

ZPĚT

  • O SEKCI
  • SOUTĚŽE A AKCE

CZECH MIXOLOGIST
O SEKCI

ZPĚT

CZECH MIXOLOGIST
KLUBY

ZPĚT

MISTR KÁVY
O SEKCI

ZPĚT

CZECH FLAIR TEAM
O SEKCI

ZPĚT

CZECH TEATENDERS
O SEKCI

ZPĚT

CZECH TEATENDERS
TEA MASTER CUP

ZPĚT

CZECH TEATENDERS
SOUTĚŽE JTC

ZPĚT

CZECH BEER SPECIALIST
O SEKCI

ZPĚT

Encyklopedie › Koktejly

Rozdělení a charakteristika koktejlů a drinků

Základní rozdělení koktejlů bychom mohli určit podle typu a to na „ShortDrink“ (krátký nápoj) / do 14 cl /
a „Long Drink“(dlouhý nápoj) / nad 15 cl /. Další dělení drinků, které byli popsáni již v mnoha barmanských
knihách od roku 1930, je podle skupin a typu složení a přípravy drinků. Některé z nich uvádím níže. V současné době však nejčastěji rozdělujeme koktejly podle typu alkoholu a některých nejoblíbenějších skupin koktejlů jako jsou např. Colada´s – na bázi kokosového mléka, džusu a alkoholu, Punche´s – na bázi rumu a džusů z tropického ovoce nebo Smoothie´s – na bázi zmrzliny či jogurtu.

APERITIVY – nápoj podávaný před jídlem (obvykle short drink), navozuje chuť k jídlu

BOWLE - nápoj pro větší společnost, skládá se většinou z bílého vína a sektu nebo šampaňského (suchého nebo polosuchého) s přidáním čerstvého (i kompotovaného) ovoce. Podává se ledově studená. Nejvhodnější druhy ovoce: ananas, jahody, maliny, broskve, meruňky.

COCKTAILS – název koktejlů odvození od vzniků koktejlů jako takových dnes se tento název používá jako všeobecný. Typický koktejl byl podáván do skla tipu V-shape bez ledu. Obsah těchto koktejlů byl okolo 1 dcl

COBBLERS – dlouhé nápoje bez sody, toniku nebo jiných perlivých nápojů. Hlavní suroviny: víno – červené, bílé, portské, sherry, sekty, lihoviny: whisky, vodka, rum, likéry. Zdobíme ovocem čerstvým nebo kompotovaným.

COOLERS – dlouhé nápoje na bázi kůry z citrusových plodů, alkoholu, perlivým nápojem a na ledu

COLLINSES - dlouhé nápoje na bázi alkoholu, cukrového sirupu, citronové šťávy, angostury a sody.

CRUSTAS (krasty) – hlavně pánské nápoje, pijí se večer po jídle na závěr společenského posezení a jsou typické zdobením skla tzv. krustou

DAISIES (deizis) – vhodné pro horké letní dny, long drinks. Složení: směs destilátů a ovocných šťáv přislazených červeným sirupem, dolít sodou. Ozdoba z ovoce.

EGG – NOGGS – drink z mléka nebo smetany, žloutku nebo vejce, cukru a lihoviny (rum, brandy).

FIXES (fixy) – dlouhé nápoje s vyšším obsahem alkoholu

FIZZES (fizy) – nejznámější hned po koktejlech. Složení: cukr nebo cukrový sirup, citrónová šťáva, lihovina, nealko. Někdy se přidává i vejce.

FLIPS – krátké nápoje. Složení: žloutek, cukr a alkohol. V šejkru. Připravuje se i teplý. (dříve z vařeného piva, do kterého se všlehaly žloutky a přidal rum).

FRAPPÉS (frapé) dlouhé nápoje a GLACÉS (glasé) – krátké nápoje především pro pány. Jakákoli lihovina na led. Používal se jako aperitiv i jako digestiv. Frappés – drcený led, Glacés – kostky ledu.

GROGY – teplé nápoje s pravidla obsahující lihovinu, cukr, hřebíček

HIGHBALLS – dlouhé nápoje s menším obsahem alkoholu obsahující dvě složky alkoholu a sycené nealkoholické nápoje

ICE CREAM FRAPPÉS – zmrzlinové nápoje, většinou bez alkoholu, ale lépe s alkoholem. Složení: zmrzlina, mléko, aromatické přísady (ovoce, ovocné šťávy, sirupy). Podáváme např. odpoledne místo kávy.

JULEPS (džulepy) – dlouhé nápoje pro letní dny. Nejdůležitější složkou je led. Dále čerstvá máta, cukr nebo cukrový sirup, destilát, ovoce na ozdobu.

LEMONADES (limonády) – nealkoholické nápoje, tiší žízeň, proto musí být vychlazené. Připravují se ze sirupu a sody, ovocných šťáv, cukru a sody nebo z ovocných sirupů a sody.

MILK SHAKES – dlouhé drinky na bázi mléka

POUSSE – CAFÉS – míchané nápoje bez ledu. Složení: několik různobarevných likérů, destilátů, případně i nealko. Podávají se po jídle – pijí se k černé kávě.

PUNCHES (punče) – drinky z lehkého vína, ovocných šťáv, ovoce a destilátů. V létě se servírují studené s ledem, v zimě horké.

SODAS – barové nápoje se sodou, jsou vhodné jako aperitiv. Nejpopulárnější – whisky soda. Ale i z vodky, rumu, brandy, campari, becherovka, vermut v kombinaci se sodou, tonikem, minerální vodou.

SORBETS – dlouhé nápoje s malým obsahem alkoholu. Základem je sorbetová zmrzlina, která se doplňuje destilátem, likérem, vínem, sektem, ovocnými šťávami nebo i smetanou. Podávají se jako osvěžující nápoj v odpoledních hodinách.

SOURS – koktejly obsahující destilát, citrusová šťáva, cukrový sirup nebo cukr, případně další přísady.

TODDIES – horké nápoje nabázi alkoholu, cukru nebo medu, citronové šťávy a horké vody

SPECIAL, VARIOUS DRINKS, FANCY DRINKS – tyto nápoje poskytují prostor pro vynalézavost, tvořivost a fantazii. Jsou to nápoje podléhající módě. Nejsou pro ně žádná pravidla.

Svět barmanů 1/2023

OFICIÁLNÍ ČASOPIS CBA

Svět barmanů 1/2023

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLEDÁTE PRÁCI V OBORU?

Gastrojobs