Beton je drink složený ze 4 centilitrů karlovarského bylinného likéru Becherovka, 1 centilitru čerstvě vymačkané citronové šťávy, 20 centilitrů toniku, plátku citronu a ledu. Jeho prvotní varianta vznikla na světové výstavě Expo 1967 v kanadském Montrealu jako výraz československo-kanadského přátelství. Za autora koktejlu tehdy pojmenovaného jako Becherbitter-tonic pamětníci označili slovenského číšníka Vlada Beloviče, který do Kanady přicestoval z Grandhotelu Starý Smokovec.

Hledání českého národního koktejlu uspořádala Česká barmanská asociace. Drinky Beton a Moravský kohout do pozic finalistů v minulých měsících nominovala odborná veřejnost. Pro svého favorita z této dvojice pak do zapečetěných uren hlasovala více než tisícovka návštěvníků výroční konference České barmanské asociace, která se uskutečnila na konci dubna v Brně. Spočítání hlasů a vyhlášení vítěze se uskutečnilo dnes v přímém přenosu České televize, v pořadu Dobré ráno. Beton Moravského kohouta porazil o 99 hlasů.

CBA národní míchaný drink nevyhlašuje bezúčelně. Je to na popud Mezinárodní barmanské asociace IBA, která v tomto roce vyhlásila záměr rozšířit řady jejích oficiálních koktejlových receptur právě o národní drinky a oslovila s tímto požadavkem všechny členské národní asociace světa. Současný seznam oficiálních 35 drinků IBA tak letos doplní dalších 65 těchto národních koktejlů, celkem tedy bude oficiální seznam nově čítat 100 světových drinků.

„Tato koktejlová kniha IBA je dlouhodobou inspirací pro bary z celého světa. Spousta podniků po ní sahá při sestavování svých koktejlových menu, citují z ní odborná média,“ uvádí prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.