Majitelé Czech Craft Beers chtějí v podobných projektech pokračovat a stavět další pivovary. Investiční činnost zahájili letos v březnu majetkovým vstupem do dalšího brněnského minipivovaru Lucky Bastard, který se zabývá výrobou svrchně kvašených piv a je tak sesterským podnikem Moravie. Díky investicím do moderní technologie je cílem nové pivovarské skupiny dodávat hostinským zlatavý mok na rozdíl od jiných minipivovarů v nadprůměrné kvalitě a bez výpadků v letní sezoně.

„Pokud se podíváme na trh českého řemeslného piva, vidíme zde velký podíl restauračních pivovarů, které své pivo ven nabízejí jen minimálně a vaří zejména pro svoji pivnici. To je případ i samotného Brna, kde sice v současnosti funguje pivovarů hned několik, nicméně jen dva jsou zaměřeny čistě na výrobu piva na prodej mimo svůj podnik,“ uvedl k situaci na trhu obchodní ředitel Czech Craft Beers Petr Měcháček.

Podle něj je stále na českém trhu velký prostor pro přesun konzumentů od velkých značek vyrábějících pivo v mnoha případech bez výrazu a charakteru. „Když se podíváme na příklad západní Evropy, malé pivovarnictví tam nemá jen ta česká jedno nebo dvě procenta, ale podstatně větší podíl na trhu. Trend je tedy jasný a z přístupu velkých pivovarů, které na trh čím dál tím častěji uvádějí speciální várky, je zřejmé, že se zákazník začíná dívat nejen na peníze, ale i na kvalitu a zajímavost toho, co konzumuje. Podobně jako v jídle. Chceme dodávat pivo na trh ve špičkové kvalitě se servisem na úrovni velkých pivovarů, avšak s chutí řemeslného piva z malého pivovaru,“ uvedl vrchní sládek skupiny Czech Craft Beers Jan Grmela.

Nová pivovarská skupina chce jít vstříc také hostinským. Celé spektrum svých piv, tedy zejména Jošt 10, Petrov 12 a speciál Rathaus 11, bude nabízet celoročně a bez výpadků v sezóně, které trápí některé menší minipivovary. „Tuto garanci v sektoru malého pivovarnictví nabízí málokdo. Chceme dodávat pivo ve špičkové kvalitě se servisem na úrovni velkých pivovarů, avšak s chutí piva z malého pivovaru. Pivovar v Medlánkách je jeden z nejlépe technologicky vybavených malých pivovarů v Česku a věříme tomu, že tato investice přinese své ovoce, zejména v průběhu následujících let při využití plné kapacity,“ uvedl Měcháček.

Nový provoz v Brně-Medlánkách má v současné době kapacitu 6000 hektolitrů piva ročně s předpokládaným navýšením na 9000 hl v polovině příštího roku. Tím se medlánecký pivovar stane jedním z největších minipivovarů v regionu a přiblíží se tak hranici průmyslového pivovaru. „Kdysi slavnou značku Moravia jsme přivedli zpět na trh díky šťastné náhodě, která nás začátkem roku 2016 přivedla do prostor někdejší sladovny tohoto bývalého velkopivovaru na Kotlářské ulici. Chtěli jsme vzdát hold dlouhé historii tohoto místa a tak jsme koncem minulého roku začali nabízet pivo, zprvu pouze spřáteleným hospodským, pod značkou Pivovar Moravia. Se změnou vlastnické struktury v březnu letošního roku jsme, po zvážení potenciálu značky, rozhodli o stavbě nového pivovaru v Brně-Medlánkách, kam v současnosti výrobu piva Moravia přesouváme. Důvod je jednoduchý - nestíhali bychom vyrábět celé spektrum piv pod značkami Lucky Bastard a Moravia v jednom pivovaru na Kotlářské,“ uvedl Grmela.

Počet minipivovarů v tuzemsku každoročně roste. Jejich oborový svaz odhaduje, že už jich je více než 350. Na samotné jižní Moravě se vaří pivo ve zhruba 50 minipivovarech, z toho asi pětina z nich je na území Brna, tři například v Tišnově. Minipivovary v Česku také zanikají, podle odborníků jde přibližně o jeden na 30 nově vzniklých, některé se také přesouvají dalšími investicemi do kategorie průmyslových pivovarů nad hranici 10.000 hektolitrů výstavu ročně.

Původní pivovar Moravia stával od konce 19. století v místech mezi dnešními ulicemi Kotlářská a Štefánikova a v době svého vrcholu vařil společně se svými filiálkami v Rájci a Jehnicích kolem 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z něj dělalo druhý největší pivovar v Brně. Pivovar však dostihla hospodářská krize a předlužení a v roce 1933 byl nucen výrobu zastavit. O deset let později 1943 došlo k fúzi se starobrněnským pivovarem a k definitivnímu zániku, kdysi slavné značky pivovaru Moravia.

Nikdo už dnes nezjistí, jak pivo Moravia před sto lety chutnalo. Pivovar samotný byl navíc bohužel kompletně srovnán se zemí a zůstala po něm jen správní budova paláce Morgensternových a budova tehdejší sladovny, která se částečně dochovala a své zázemí zde má druhý pivovar Lucky Bastard. Můžeme si tak jen domýšlet, na základě historických fotografií a útržkovitých informací o techologickém vybavení, jaké pivo zde tehdy vyráběli. Odkaz však neznamená nalezení původní receptury piva Moravia v podlaze sladovny. Ostatně ani sto let stará receptura by rekonstrukci chuti neumožnila - suroviny i technologie pro výrobu piva se od té doby značně změnily.