Barmanské soutěžení profesionálů prodělalo v roce 2019 pod hlavičkou České barmanské asociace malou revoluci. Až dosud platilo, že CBA ročně (spolu)pořádá několik soutěží seriálu Professional Cocktail Competition, z nichž prostým bodovým součtem vzejde Barman roku. Od loňska se však do tohoto žebříčku započítávají výsledky těch nejprestižnějších soutěží významných brandů pořádaných partnery asociace.

Body se rozdělují za účast i za celkové umístění, nejlepších 15 barmanů celého ročníku Czech Bartenders League podstupuje do finále – Grand Prix CBA. Ta se uskuteční v úterý 24. března 2020 a její vítěz se stane Barmanem roku 2019 s právem startovat za Česko na World Cocktail Championships 2020 pořádaném Mezinárodní barmanskou asociací IBA.

Nadcházející Grand Prix CBA bude součástí eventu Abzac hands up. Finálovou patnáctku organizátoři rozdělí do 5 skupin, v nichž budou barmani pracovat s partnerskými produkty společností STOCK Plzeň – Božkov, Jan Becher Pernod Ricard, Rudolf Jelínek, Ultra Premium Brands a Bohemia Sekt. Výsledkem jejich kreativního snažení se má stát fancy koktejl, jehož kvality ocení komise ve složení Michal Marešovský, Kateřina Kluchová, Achim Šipl, Petr Kymla a Martin Vogeltanz. V konečném hodnocení komisaři nebudou zohledňovat umístění finalistů v Czech Bartenders League, všech 15 účastníků tak má před Grand Prix stejnou šanci na vítězství.

„Je mi velkou ctí účastnit se Grand Prix CBA jako porotce. Velmi si vážím důvěry, kterou mi tím asociace projevila, a děkuji, že mohu být součástí takto hvězdné poroty. Bude to skvělá akce!“ těší se Michal Marešovský ze společnosti STOCK Plzeň – Božkov.

Součástí Czech Bartenders League 2019 bylo osm soutěží, v nichž účastníci získávali body za samotnou účast a celkové umístění. Byly to Calvados Nouvelle Vogue International Trophies, Mattoni Grand Drink, Chivas Masters, Becherovka Punch in da House, International Rudolf Jelínek Cup, Diageo Reserve World Class Competition, Fernet Stock Summer Inspiration a Whisky World Bar Competition. Do soutěží Czech Bartenders League se zapojilo celkem 150 barmanů.

S velkým náskokem 32 bodů na prvním místě „základní části“ ligy skončil Jan Šebek z pražského baru L’Fleur. Vedení CBA tento výrazný bodový odstup od ostatních účastníků ocenilo a nabídlo pražskému barmanovi plně hrazenou účast na oslavách výročí založení portugalské barmanské asociace, které se v dubnu uskuteční na ostrově Madeira.

„S fungováním soutěžního schématu nultého ročníku jsme spokojeni. Pro rok 2020 pouze kosmeticky upravíme systém bodování, kdy budeme udílet méně bodů za účast a více za umístění. Pro barmany je výhodné, že mají velkou šanci dostat se do finálové patnáctky, i když nestihnou absolvovat všechny soutěže,“ uvedl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský s tím, že nadcházející první ročník Czech Bartenders League se bude těšit daleko větší vizibilitě a prezentaci, a to zejména díky připravovanému redesignu webu CBA.

V ročníku 2020 bude součástí Czech Bartenders League minimálně 6 soutěží. Začíná se již lednovým prvním kolem Diageo Reserve World Class Competition. Dalšími soutěžemi jsou Gin Hub Challenge, Mattoni Grand Drink, Punch in da House, International Rudolf Jelínek Cup a Whisky World Bar Competition.



Finalisté Czech Bartenders League 2019:

Šebek Jan (L'Fleur)
Zlámaný Jan (Le Valmont)
Vybíral Marek (The Black Stuff)
Nyári Tomáš (Capra Litoměřice)
Straka Martin (Hendrix Café)
Jach Daniel (ROTOR Bar)
Pácalt Jiří (TRETTER´S NEW YORK BAR)
Štumper Filip (Crazy Daisy)
Sabo Ivan (Hard Rock Cafe Praha)
Staněk Tomáš (Žlutá ponorka)
Zouzal Jakub (Oblaca bar & restaurant)
Abramenko Nikita (The Brutal Panda Karaoke Prague)
Adam Marek (Jekyll & Hyde)
Bobula Peter (Black Angel's)
Bieglová Lucie (Black Angel's)