Noví experimentátoři na scéně. Fanoušci raritních piv mohou jásat nad děním v Potštejně na Královéhradecku. Provozovatelé pivovaru Clock tam dávají do kupy zchátralou fabriku, v níž budou vyrábět experimentální spontánně kvašená piva značky Fenetra. Otevření pivovaru je plánováno na 27. června.

Pivo s bylinkou. Na téměř dvojnásobek ve srovnání s loňskem zvýšil svou letošní výrobní kapacitu pivovar Kamenice. Po roce testování se tam začala vařit jedenáctka Kamenický Galus, která obsahuje výluh z kořene kozince blanitého. Pivovar se také poohlíží po možnostech vstupu na nové zahraniční trhy.

Zapálení pražiči. I pražení kávy může být nebezpečná práce, své o tom nyní vědí pražiči z Prahy-Troji, kterým vzplál pražicí přístroj. Naštěstí se dle této třívěté hasičské zprávy nikomu nic nestalo.

Renesance zelené víly. Absinth neboli zelená víla se zbavuje negativní pověsti. V Česku funguje silná absinthová komunita, na trhu je dostupná spousta kvalitních výrobků a na jejich správný servis dbají vyhlášené pražské i brněnské bary.

Od fjordů. Jako malý chtěl být profesionálním skateboardistou, dnes je manažer baru Bettola v norském Oslu – barman Tomáš Ricciardi, jehož poslední českou štací byl Black Angel’s. Jak je na tom podle něj norská pohostinnost a kam zajít při návštěvě Osla?

Koktejlové Valašsko. Zkušený barman Petr Slovák na konci ledna otevřel svůj první vlastní podnik La Šiška ve Velkých Karlovicích. Ochutnáte tam klasické drinky, dezerty od místních cukrářek i zavařené maso. V plánu je tvorba signaturního koktejlového menu.

Bez muziky ani ránu. Definičním žánrem barové hudby je jazz, a to i v mnoha dnešních podnicích. Možná si také podvědomě spojujete vysoké tóny se sladkou chutí a nízké, basové, s hořkou. A už jste slyšeli o českém hudebním albu, které obsahuje písně nazvané Negroni či Vesper?

Foto: Pivovar Fenetra