Návštěva skupiny 14 vybraných barmanů a lektorů z Bar Academy Chile začala prohlídkou sadů v okolí palírny, které jsou osazeny z 90 % odrůdamy William’s Summer Barlett a William’s Red Barlett a z 10 % odrůdou Packham jako opylovačem. Následovala prohlídka samotné palírny s představením celého výrobního procesu ovocných destilátů od kvašení ovoce v nerezových tancích až po samotnou destilaci v měděných destilačnich kolonách včetně ukázky staření ovocných destilátů v dubových sudech.

Druhá část návštěvy byla věnována řízené dekustaci Hruškovice Williams a některých dalších produktů z širokého portfolia R. Jelínek pod vedením provozního ředitele L’ubomíra Čula, který dodává: „Našim cílem bylo pozvat nejlepší barmany, představit jim naší palírnu a seznámit je s našimi produkty. V Chile nabízíme více než 60 druhů destilátů a likérů, které jsou pro přípravu koktejlů všestraně využitelné."

V závěrečné části návštěvy se z návštěvníků stali hostitelé. Všichni barmani měli možnost představit koktejl na bázi některého produktu z portfolia R. Jelínek, kterého receptůru sestavily na základě právě nabytých vědomostí. „Jsem naprosto fascinován vším, co jsem zde v Quillónu u R. Jelínek viděl, ale nejlepší na tom bylo, že nám umožnili pracovat s jejich produkty. Připravil jsem koktejl z Hruškovice Williams a Ginger Ale, protože palírna je zaměřena na destilaci místních hrušek, přidal jsem plátek citrónu sumo a zastřik hruškového syrupu. Je to snadný letní koktejl pro přípravu a osvěžujicí na pití,” řekl Alexander Martínez, peruánský barman a barový manažer slavné peruánské restaurace El Ají Seco de Santiago.

Celou návštěvu zhodnotil Ricardo Guerrero, ředitel Bar Academy Chile a prezident Asociación Central de Bartenders de Chile, která je členem International Bartenders Association: „Je to poprvé, co jsme navštivili palírnu v Quillónu. S velkou radostí a vděčností jsme přijali pozvánku R. Jelínek a společně s lektory a nejlepšími studenty jsme vytvořili skupinu, která poznala celý proces výroby slavných hruškových a švestkových destilátů. Byli jsme také velmi překvapeni velkým množstvím ostatních destilátů a likérů, které má společnost v portfoliu, protože mnoho z nich zatím u nás není možné koupit v běžných obchodech. Je vidět, že jsou to velmi kvalitní a prémiové produkty s dlouhou tradicí."

Touto navštěvou byla zahájena dlouhodobá partnerská spolupráce společnosti R. Jelínek s chilskými barmany, která měla další pokračování ve formě MasterClassu 28. června na téma Absint přímo v prostorách Bar Academy Chile v hlavním městě Santiago.