Do závěrečných bojů se kvalifikovalo 12 účastníků z různých koutů České republiky od Plzně po Ostravu. Jejich úkolem bylo namíchat odborné porotě tři porce twistu na starý známý Bavorák – highball koktejlu obsahujícího jako bázi minimálně 3 centilitry Fernetu Stock Original nebo Citrus a maximálně dvě další složky.

Komise ve složení Aleš Svojanovský, Tomáš Melzer a Miloš Danihelka v konečném účtování zvolila za vítěze Jana Šebka z pražského L’Fleur baru. Pomyslná stříbrná medaile připadla Ivanu Sabo z pražské restaurace Bad Jeff’s Barbecue a třetí místo obsadil Jan Zlámaný taktéž z pražského podniku, bar shisha restaurantu Mibis.

Šampion Jan Šebek svůj koktejl nazvaný Coton vytvořil z Fernetu Stock Original, Cold Brew Coffee cordialu a Spices&Oak toniku, ozdobil jej květem heřmánku. „Inspiroval jsem se osobností Lionella Stocka, který se před založením likérky v Čechách věnoval prodeji kávových likérů. Domácí sladkokyselý cordial jsem vyrobil ze zelené a destilované kávy, abych získal širší spektrum chuťových profilů. Protože Fernet před lahvováním zraje několik týdnů v dubových kádích, zakomponoval jsem do drinku Spices&Oak tonik, jenž kořeněné a dubové tóny likéru vyzdvihuje. Heřmánek je pak jednou z veřejně deklarovaných ingrediencí, z nichž se Fernet Stock Original vyrábí,“ popsal Jan Šebek kreativní proces vedoucí ke vzniku jeho vítězného drinku.

Kromě peněžité odměny získal nejlepší barman možnost vyrobit si ve spolupráci se společností Stock Plzeň-Božkov vlastní bitters.

„Z mixologického hlediska není jednoduché s Fernetem jako bází pracovat, přesto jsme dnes ochutnali 12 zajímavých koktejlů, jejichž autoři při tvorbě pracovali se špičkovými inovativními nápady. Dá se říci, že všichni barmani si s nelehkým zadáním nakonec poradili,“ ocenil výkony finalistů jeden z hodnotících komisařů, prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Barmanská soutěž Můj Fernet Stock Bavorák 2019 je součástí letošní kampaně společnosti Stock Plzeň-Božkov, která si klade za cíl zpopularizovat pozapomenutý klasický koktejl Bavorák sestávající z Fernetu, toniku a plátku citronu. „Bavorák je tradice, na kterou se trochu pozapomnělo. Proto jsme se rozhodli barmany ponouknout k vytvoření lehkého zajímavého drinku souznícího s aktuálním trendem nízkoalkoholických koktejlů. Pro barmany jsme kromě soutěže uspořádali také seminář, v jehož rámci měli možnost nahlédnout přímo do výrobny Fernetu Stock v Prádle na Plzeňsku,“ doplnil ambasador společnosti Stock Plzeň-Božkov Michal Marešovský.