V kalendáři nadepsaném letopočtem 2017 za sebou čajomilci nyní mají dvě ze čtyř naplánovaných kvalifikačních kol. Už na konci dubna, v rámci konference České barmanské asociace (CBA), poměřili síly v disciplíně Tea Pairing. V sobotu 13. května pak byla v pražské vile Lanna na programu kategorie Tea Preparation.

Národní kolo soutěže organizuje čajová sekce CBA Czech Teatenders.

PÁR DNE? GYOKURO S LOSOSEM

Už od brzkého nedělního dopoledne proudily 30. dubna do konferenčních prostor brněnského hotelu Voroněž zástupy fanoušků nápojové gastronomie. Kromě barmanských a baristických vystoupení je na konferenci CBA čekala také čajová soutěž v párování čaje s jídlem, které dle odborníků může být velmi variabilní.

„Lidé čaj odpradávna využívají k podpoře trávení, umocnění chuťových vjemů i zpříjemnění požitku z jídla,“ konstatuje vedoucí sekce Czech Teatenders Jiří Boháč.

Svůj um předvedlo osm čajomilců. Porotě se nejvíce zamlouval výkon Karla Veverky, jenž servíroval lahodný čaj Gyokuro. Ten pochází z časných japonských sklizní a je charakteristický „pátou“ neboli umami chutí. Voní po mořských řasách, houbách a soli. K němu Karel Veverka připravil skandinávskou pochoutku gravlax, tedy syrového marinovaného lososa s koprem, zázvorem a pečenou červenou řepou.

Komisaři úroveň soutěže souhrnně ohodnotili jako vysokou, řada účastníků se však projevovala nezkušeně a nejistě. „Potenciál v sobě má mladá generace teatenderů, kteří na juniorských soutěžích získávají neocenitelné zkušenosti. Členům čajové komunity často schází profesionalita a technické dovednosti, které moderní gastronomie vyžaduje,“ vypozoroval Jiří Boháč.

VÍTĚZ PŘIRAVIL GRUZÍNSKOU POCHOUTKU

Nádherné prostředí vily Lanna v pražské Bubenči a uvnitř ní komorní atmosféra přispívající k čisté a koncentrované práci. V takových podmínkách se v polovině května uskutečnila národní kvalifikace do světového finále disciplíny Tea Preparation, jíž se zúčastnilo sedm teatenderů.

Každý z nich měl čtvrthodinu na to, aby předvedl dovednosti v prezentaci, přípravě a servírování dvou vzorků čaje – jednoho dle vlastního výběru, druhého z pořadateli ustanovené kolekce.

Nejlépe se vedlo Liboru Andlovi, který si k přípravě přivezl ručně zpracovávanou lahůdku z gruzínských hor od malofarmáře, pana Ramíze. Z nabízené sady si pak vybral japonský Kukicha Karigane.

„Viděli jsme nejrůznější styly přípravy od ryze tradičních, až po spíše freestylové performance. Kolegové ze Smog Baru nám dali ochutnat pár sirupových drinků a Karel Veverka s Jaromírem Horákem předvedli krátký kung-fu cha čajový obřad,“ doplnil k druhému soutěžnímu podniku Jiří Boháč.

Už teď je tedy jasné, že na světovém finále budou českou čajovou scénu reprezentovat v disciplíně Tea Pairing Karel Veverka a v disciplíně Tea Preparation Libor Andla. O třetím a čtvrtém zástupci, v kategoriích Tea Degustation a Tea Mixology, se rozhodne v červnu, respektive srpnu.