Tea Masters Cup se ve dnech 25.-28. září uskuteční jako součást mezinárodního čajového fóra ve městě Enshi v provincii Chu-pej. V provincii, kde v osmém století působil legendární čajový mistr Lu Yu, jenž pravděpodobně jako první písemně definoval čajovou kulturu.

Soutěž zahrnuje na národní i světové úrovni čtyři disciplíny, a to Tea Preparation, Tea Pairing, Tea Mixology a Tea Tasting. Do světového finále se v jednotlivých disciplínách kvalifikovali vítězové národních kol. V doprovodném programu čekají na účastníky z 20 zemí světa například návštěvy čajových plantáží v Enshi nebo Yichangu.

„Na světové finále vyrážíme s těmi nejvyššími cíli. Úspěchem samozřejmě bude, pokud si sáhneme na bednu. Konkurence je sice veliká, ale vím, že na to máme,“ burcuje před odletem do Asie Jiří Boháč, vedoucí sekce Czech Teatenders, která je součástí České barmanské asociace.

Podle něj je český reprezentační tým správně namíchán. Polovinu tvoří zkušení matadoři léta pracující s čajem, jež ještě zažili vrchol popularity porevolučních čajoven. Druhou polovinu tvoří „mladá krev“, která zápal k čaji teprve rozdmýchává. Na soutěžním pódiu však stejně bude muset každý předvést výkon sám za sebe.

Soutěž Tea Masters Cup vznikla především za účelem propojení obchodní sféry s komunitou čajových profesionálů, kteří májí dostatečnou odvahu spoluvytvářet inovativní způsoby prezentace čaje před širokou veřejností.

„Snaha vrátit čaj na výslunní nápojové kultury je snahou celosvětovou. Vždy je velikou inspirací vidět a zažít, jak stejné kroky podstupují kolegové z druhé strany planety,“ oceňuje Jiří Boháč existenci globální čajové soutěže.

Kdo bude Českou republiku v Číně reprezentovat (vítězové disciplín v národním kole)?

Karel Veverka (Tea Pairing)
Teatender brněnského podniku Goose Shisa Lounge

Libor Andla (Tea Preparation)
Barman a teatender pražského baru Crazy Daisy

Kateřina Vymazalová (Tea Mixology)
Studentka SOŠ a SOU Polička, vítězka juniorského soutěžního teatenders seriálu z roku 2016

Jakub Ryšavý (Tea Degustation)
Teatender a provozní brněnské čajovny Leyaly


Partnery sekce Czech Teatenders pro Tea Masters Cup jsou Veritea, Oxalis, Samurai Shot a Makro.