Smutné chvíle. Pivaři, raději odvraťte zrak. V pivovarech se totiž schyluje likvidování nezkonzumovaného piva. To se musí dít ekologicky a za dohledu zástupců státních orgánů…

Hrátky s čísly. Pravda bývá občas pěkně těžko dohledatelná a prokazatelná. Tak jako v případě otázky, zda jsou Češi nenapravitelní alkoholici. Kladnou odpověď by dávaly dlouhodobé statistiky spotřeby alkoholu u nás, aktuální údaje ale dávají odtušit, kolik toho vypijí zahraniční turisté a dělníci, jsou-li v Česku přítomni. Nebo že by to bylo zase jinak?

Ztížený start. V Holešovicích otevřeli novou kavárnu Na Zastávce přímo uprostřed koronavirové krize. Zatím tedy pouze s výdejním okýnkem. Prý v širokém okolí nebylo kde si dát opravdu dobrou kávu.

Svatý otec rád skotskou. Whisky nachází své fanoušky v řadách, kde by to možná nikdo nečekal. Ukázalo se, že obilný destilát chová ve velké oblibě papež František. Dokonce ji před absolventy kněžského semináře ve vtipu označil za „tu pravou svěcenou vodu“. Dobrou náladu mu v tomto případě přinesla láhev z palírny Oban, kterou darem dostal.

Prémiová meruňka. Destilerek vyrábějících ultraprémiové ovocné pálenky v Česku moc není, jednou z nich je Distillery Kleiner. Tam v těchto dnech stáčí první letošní novinku tříletou meruňkovici Pure Apricot. K dispozici bude v počtu pouhých 500 kusů.

Zcela různé knihy. Dva knižní tipy o barmanství a alkoholu, které jsou jako den a noc – zatímco The Cocktail Bible je přehledným sumářem elementárních znalostí každého barmana, Rebellious Spirits nabízí příběhy o britské náklonnosti k destilátům od raných dějin živé vody v tamních klášterech až po tendence politické reprezentace umírňovat nadměrnou konzumaci alkoholu ze strany obyvatelstva.