Novinka ve Starbucks. Populární kávový řetězec Starbucks představil na začátku roku nové nápoje založené na kávě Blonde Roast. Tato světle pražená káva v sobě spojuje kávové boby z Jižní Ameriky a východní Afriky a její chuť charakterizují citrusové tóny.

Praha objevitelsky. Jak to aktuálně vypadá v pražských kavárnách třetí vlny? V busy hodinách je tam hodně plno, takže neváhejte si svá místa předem rezervovat. Nevysedávejte přehnaně dlouho u jednoho šálku, obsluze se to nebude líbit. Na druhou stranu si v takové kavárně můžete dát i dobré víno či lehký oběd. Anglický článek.

Rumové základy. První písemné zmínky o rumu se datují do roku 1647 a popisují jeho výrobu na ostrově Barbados. Zde se také nachází jeho první doložená palírna, která mimochodem funguje dodnes. Rum se ale dnes vyrábí i v Evropě, a to včetně České republiky.

Stáří vpřed. Nové palírny bourbonu vnášejí svěží vítr do tohoto kdysi konzervativního segmentu. A velkým tématem je urychlení zrání destilátu. Někdo proto do sudů přidává opálená prkna, jinde se rozhodli urychlit staření umístěním sudů na palubu lodě. Objevila se už i technologie, díky níž je možné nechat bourbon v řádu několika hodin uzrát tak intenzivně, že to senzoricky odpovídá pěkné řádce let!

Nefiltrovaná. Karlovarská Becherovka se loni pochlubila novou lahví, jejímž obsahem je nefiltrovaná varianta likéru. Ta je lehce zakalená a v chuti méně alkoholická ve prospěch bylinek. Vypadá to tedy na povedenou edici.