Je vlastní kamenné sídlo CBA ideou starou jako asociace sama?
Od roku 1992, kdy jsem do ní vstoupil, se přetřásaly myšlenky na pořízení prostor, kde se budou členové setkávat a vyměňovat si informace. To už dnes díky pokroku v on-line komunikaci není aktuální, potřeba kamenného centra však zůstala. Už jen to, že budeme moci našim partnerům konečně odpovědět: Dejme si tedy příště schůzku u nás…

Kde se sídlo asociace nacházelo doposud?
Od roku 2008, kdy jsem se stal prezidentem asociace, to bylo u nás doma. A mít firmu v obýváku, jak jistě uznáte, nepůsobí příliš seriózně.

Už tehdy jste při své kandidatuře jako jeden z desíti bodů uvedl pořízení či vybudování kanceláře CBA.
Na rozdíl od zbývajících devíti zůstal tento bod v mém prvním funkčním období nesplněný. Postupně se nám ale dařilo střádat finanční prostředky, následovaly dlouhé roky hledání vhodného objektu. Po dohodě prezídia a partnerů disponujících svými pražskými vzdělávacími prostory vznikla myšlenka vybudování centra v Brně, které je dobře dostupné z Ostravy, Bratislavy, a má-li člověk na dálnici či železnici trochu štěstí, tak i z Prahy. Naše centrum v místní části Líšeň leží sedm minut od ostravského i pražského dálničního sjezdu, ihned vedle zastávky MHD.

Od prosince 2015, kdy asociace dům koupila, jsme si zvykli mu říkat národní vzdělávací centrum CBA. Vy jste jej ale nedávno pojmenovali ještě jinak…
Vymysleli jsme název Abzac, který je pro naši komunitu snadno zapamatovatelný. Člověk s gastronomickým vzděláním moc dobře ví, k čemu v podniku abzac slouží, a že v něm najde vše důležité, co zrovna potřebuje. To samé se v přeneseném významu dá říct o našem Abzacu.

Proč je logem šestiúhelník?
Tento motiv se objevuje na stropě velkého sálu ve formě designového osvětlení a na několika dalších místech. Je to promyšlený, geometricky propracovaný tvar vyjadřující dokonalost přírody.

V půlce dubna, kdy vedeme tento rozhovor, to tady ještě nevypadá úplně dokončeně.
Zbývá dotáhnout spoustu detailů od přívodů vody ke spotřebičům po lepení okenních fólií. Co si budeme povídat, zajistit finalizaci centra při minimálním personálním obsazení pro mě bylo velmi náročné. Vzhledem k již danému termínu slavnostního otevření jedeme nadoraz.

Není tajemstvím, že Abzac je vybavený špičkovými technologiemi. Jak je možné, že si je CBA může se svým omezeným rozpočtem dovolit?
Původní plány zdaleka nevypadaly tak velkolepě. Se začátkem stavby jsme však postupně poznávali naše produktové partnery a navázali s nimi osobní přátelské vztahy. Ještě mezi hromadami suti mi tady zástupci první firmy přislíbili, že nám Abzac na partnerské bázi vybaví centrálním řídícím systémem, zajistí veškeré jeho komponenty a dům následně využijí jako promo svých možností. Další společnosti je postupně následovaly s pocitem, že pomohou dobré věci a nebudou litovat vynaložených prostředků. My na ně na oplátku nezapomeneme a budeme povědomí o jejich produktech a značkách šířit dál. Na tom je celé naše partnerství založené. Jen díky partnerům máme Abzac osázený špičkovými technologiemi a prémiovými řešeními.

To zní zajímavě. Můžete uvést pár příkladů?
Pouhé umytí rukou na toaletách je zážitkem, a to díky bateriím se zabudovanými vysoušeči rukou značky Dyson. Patří k nejpropracovanějším technologiím na světě – pod tou samou baterií si ruce umyjete i osušíte. Díváte se při tom do polopropustného zrcadla se zabudovanými monitory, na nichž se zobrazuje předpověď počasí, momentální energetický odběr budovy, nebo třeba program v hlavním sále. Vodu na umývání nádobí upravujeme reverzní osmózou a změkčovači, disponujeme nejkvalitnějšími myčkami na trhu. Celá budova je řízena systémem Foxtrot od společnosti Teco. Z jediného místa nebo mobilního telefonu jsem tak schopen pro celou budovu či jednotlivé místnosti ovládat osvětlení a větrání, monitorovat pohyb osob nebo nastavit různé topné plány tak, aby byly místnosti pro konkrétní akci vytopeny v pravý čas na optimální teplotu. Systém je propojen s kamerami, ozvučením a projektory.

Co se vlastně bude s Abzacem dít po jeho otevření, kromě provozu kanceláře CBA?
Leccos. Primárně máme v plánu umožňovat vzdělávání a setkávání lidem z branže. Druhým pilířem pak bude využívání prostor našimi partnery, kterým se tu velmi líbí a už teď se těší, jak tady budou pořádat své akce. Kromě toho objekt nabídneme i ke klasickému komerčnímu a společensko-kulturnímu využití prakticky komukoli.

Pro jaký typ akcí se Abzac hodí?
Dokážu si představit konferenci pro 180 lidí, menší workshopy pro 35 účastníků, párty pro 400 až 500 hostů, jednání 10členných pracovních skupin, meetingy jakéhokoliv charakteru, vystoupení menšího hudebního tělesa, promítání filmu, divadlo, výstavu… Všechny prostory jsou vybaveny špičkovou audio-vizuální technikou, v kterémkoliv tedy můžete jednat, procházet prezentace, diskutovat nad strategickými plány. O uspořádání akcí má zájem celá řada našich partnerů, někteří z nich již v tomto roce. Snad se nám podaří vše zvládnout.

Původně se počítalo, že opravy domu zaberou zhruba rok. Nakonec vše trvalo dva a půl roku. Proč takové průtahy?
V gastronomii jsme zvyklí řešit problémy okamžitě, aby se event nezasekl a host zůstal spokojený. Jenže ve stavebnictví to chodí úplně jinak a naše naivní představy o jakémsi „oprášení, vybroušení a natření“ centra se brzy rozplynuly. Ukázalo se to hned při první členské brigádě, kdy jsme škrabali starou malbu a brali s ní zároveň i kusy omítky. Tehdy jsem si uvědomil, že opravy budou muset být mnohem důkladnější, než se na první pohled zdálo.

Například jaké?
Dbali jsme na to, abychom nepřetvářeli dům z roku 1921 v supermoderní objekt. Zachovali jsme maximum původních prvků – restaurovali jsme štuky v hlavním sále, přestože byly velké kusy již odlomené. Zvedli jsme o půl metru propadlý strop, vyměnili jedenáctimetrové dřevěné trámy. Vždycky jsme si poradili, i když to někdy bylo o nervy.

Kdy nejvíc?
Při opravě suterénu. Očistit zdivo tam byl pro amatéry nadlidský výkon. Nakonec jsme raději povolali specialistu. Před domem hučel týden v kuse obří kompresor, suterén pískoval člověk ve skafandru a nad Líšní se vznášel oranžový hřib cihlového prachu. Takže průtahy jsme zažili značné, ale výsledek stojí za to, a já dnes nelituji jediného stavebního rozhodnutí, které jsme zde učinili.

CO JE UVNITŘ ABZACU?
- velký sál pro 150-200 posluchačů s ochozem a pódiem
- malý sál pro 35 posluchačů
- klubovna baristů s pěti kávovary
- klubovna teatenderů s vybavením
- tréninková místnost flairových barmanů
- zasedací salonek
- kanceláře CBA

VZÁCNÝ BAR
Jednou z dominant velkého sálu je masivní barový pult o třech pracovních pozicích, který sem věnoval viceprezident CBA Roman Uhlíř ze své kultovní barmanské školy v Karlíně. Jsou na něm obtisky dlaní významných osobností, jež se zasadily o porevoluční obrodu barové kultury v České republice. Patří již zmíněnému Romanu Uhlíři, dále Michaelu Tretterovi a Václavu Vojířovi. Další budou postupně přibývat.

KDO VYSTOUPÍ NA GRAND OPENINGU?
- Grand Prix desítky barmanů z Partner’s barů CBA
- Přednášky českých barmanských osobností působících v zahraničí
Roman Foltán: Na vzhledu nezáleží
Robin Kolek: Týmová práce v baru
Wendy Stoklasová: Jak šéfovat zdravému baru
Ondřej Pospíchal: Scéna, růst a lidské zdroje
Zdeněk Kaštánek: zdravice ze Singapuru
Alex Kratěna: Paradox klasických cocktailů
- Přednáška odborníka na etiketu Daniela Šmída: Faux pas killers
- Zpěvačka Lena Yellow s kapelou