Čtvrtečního barmanského klání se zúčastnilo 24 juniorských barmanek a barmanů ze středních škol s gastronomickým zaměřením, kteří na brněnské výstaviště přijeli z různých koutů republiky od Mostu po Kroměříž. Jejich úkolem bylo vytvořit fancy koktejl, přičemž museli použít minimálně 2 centilitry rumu Captain Morgan, jenž spadá do distribučního portfolia společnosti Stock Plzeň-Božkov s.r.o.

Budoucí profesionální barmani ve svých recepturách často sahali také po sirupech značky Monin nebo ovocných džusech Cappy, k vidění byla i práce s méně tradičními ingrediencemi. V drincích se objevily například čokoládové bitters, rozmarýn, anglická slanina, pomerančová marmeláda, sněhová emulze, švestková povidla, řapíkatý celer, tabasco nebo sójové mléko.

Nejvíce bodů od odborné komise v konečném součtu za svůj výkon získala Kateřina Vymazalová ze SOŠ a SOU Polička. Její koktejl Perla moře obsahuje 2,5 cl Captain Morgan White Rum, 1,5 cl Becherovky, 1 cl sirupu Monin Fleur de Sureau, 1 cl Nestea Green Ice Tea Strawberry, 4 cl nápoje z Aloe Vera, 0,5 cl limetového freshe a 4 květy modrého čaje. Právě užití květů byliny s latinským názvem clitorie ternatea bylo zajímavým nápadem, jenž drinku přinesl atraktivní fialovou barvu.

Jako druhá se v soutěži umístila Barbora Kociánová ze SSŠG Svídnická a na třetím místě skončila Eliška Doušková ze SŠHG Praha-Klánovice.

Juniorské klání by se nemohlo uskutečnit bez podpory partnerů, kterými byli společnosti Stock Plzeň-Božkov s.r.o., Coca-Cola HBC Česko a Slovensko s.r.o., Zanzibar s.r.o. a Karlovarské minerální vody a.s. Gastro Junior Brno byl první soutěží juniorského Barmana roku 2019. Tou následující bude už 6. února Kroměřížská koktejlová soutěž.