Požadovaným soutěžním drinkem (v provedení „modern bartending“) byl totiž Cobbler – klasický styl známý ze starých koktejlových knih 19. století. Servíruje se nejčastěji do vinných nebo Collins sklenic, bývá chlazen ledovou tříští a bohatě zdoben ovocem.

K účasti se odhodlalo celkem šest soutěžících, z toho polovina do hlavního města přijela z českokrumlovského baru Apotheka. Měli za úkol připravit čtyři porce drinku s obsahem alespoň dvou centilitrů prémiového britského ginu Gordon’s Pink.

Jde o destilát z produkce jedné z nejoblíbenějších britských značek ginu. Kromě jalovce obsahuje i přírodní ovocné výtažky, které mu propůjčují jemné chutě. Je inspirován originální Gordon’s recepturou z roku 1880.

Hodnotitelé nakonec první místo přisoudili Robertu Weisovi mladšímu z Apotheky. Jeho drink Colonial Treasures kromě ginu Gordon’s Pink obsahuje i citronový sorbet, maracuju, čajový sirup či rozmarýn. Zdoben je grepovou kůrou, lesním ovocem a snítkou rozmarýnu.

„Koktejl jsem sestavil z ingrediencí, které britské impérium získávalo při kolonizaci území po celém světě. Maracuju z Jižní Ameriky, rozmarýn ze Středomoří, citronový sorbet z Osmanské říše nebo grep z Barbadosu,“ vysvětlil Robert Weis s tím, že Cobbler si jako host zatím objednal jen jednou v životě – ve vyhlášeném londýnském baru The Nightjar.

Podle něj bylo míchání z Gordon’s Pink ginu výzvou, protože se jedná o nový, a tudíž ještě málo prověřený produkt. „Vyniká výraznou a příjemnou chutí. Díky ní se dá s drinkem hodně vyhrát, intenzivní chuť ostatními použitými surovinami jen tak nepřebijete,“ dodal Robert Weis.

Podle hodnotící komise splnil Robert Weis soutěžní zadání do puntíku. „Posbíral tradiční ingredience z celého světa související s britskou kolonizací a drink servíroval v typickém cobblerovém skle. Jako kdybychom ho vystřihli z knížky Jerryho Thomase,“ uvedl jeden z komisařů, zástupce společnosti Stock Plzeň-Božkov s.r.o. Michal Marešovský. Ten zároveň ocenil že všechna použitá brčka nebyla vyrobená z plastu a splňovala tak principy zero waste.

Na druhém místě skončil Tomáš Nyári a třetí pozici obsadil Lukáš Konečný. Barmani ani tentokrát nešetřili nevšedními surovinami, použili například pampeliškovo-limetový sirup, růžovo-vanilkový cordial, ananasový shrub či vinný sirup.