Zatímco jiné středoškolačky mají spoustu nejrůznějších zálib a na smysluplnou činnost jim zpravidla čas nezbývá, tahle mladá dívka se už pár let věnuje něčemu, co mezi jejími vrstevnicemi není příliš obvyklé, míchá čajové drinky, a je v tom dokonce tak dobrá, že s úspěchem objíždí mezinárodní soutěže! K míchání čajových koktejlů se Katka dostala při nástupu na střední školu.

„Absolvovala jsem kurzy Barman a Teatender, protože mi tyto disciplíny přišly velmi zajímavé. Tehdy mi bylo šestnáct a lákalo mě, že je to něco nového, co nikdo moc nezná,“ říká na úvod ke své zálibě a dodává, že míchání drinků není vůbec nic složitého, ovšem jako každý koníček i tato činnost vyžaduje trpělivost a samozřejmě i dostatek volného času.

Drinky se dají míchat z čehokoliv

Jak vlastně taková výroba koktejlů probíhá? „Drinky mohou vzniknout prakticky z čehokoliv, já mám ale nejraději domácí produkty, ať už to jsou čerstvé šťávy nebo domácí sirupy,“ popisuje Katka s tím, že mezi její vůbec nejoblíbenější koktejly patří ty s alkoholem, například daiquiri nebo whisky sour.

„Výroba“ drinku začíná ledem – tedy pokud se samozřejmě jedná o studený drink. Pak je důležité důkladně vychladit míchací medium, například šejkr, a také sklo, ve kterém budete drink podávat. „Veškeré suroviny vložíte do šejkru, přidáte k nim led a třepete, dokud se vám medium neorosí,“ vysvětluje mladá barmanská hvězda a dodává, že každý drink je něčím specifický, složitý, a jejich míchání je činnost, která vyžaduje velkou pozornost a rozhodně se nedá jen tak „odfláknout“.

Jednou chci mít vlastní bar

Za svůj největší úspěch Katka považuje letošní vítězství na mistrovství světa v přípravě čaje v Číně, soutěž Tea Masters Cup 2017, kromě toho se ale pravidelně účastní i juniorských soutěží, kde se umisťuje na prvních příčkách. „Soutěže jsou různé. Může to být klasická příprava čaje, nebo třeba právě míchání drinků. Na soutěžích jde vždy o kvalitu nápoje, o vaši profesionalitu a hygienu, nejdůležitější je ale umět to všechno prodat,“ říká Katka a přiznává, že ačkoliv se nejrůznějších soutěží účastní celoročně, nervózní bývá vždycky.

„Ale většinou záleží i na tom, jak se vyspím,“ dodává. Jako při každé takto náročné činnosti je i v případě Katčina koníčku důležitá podpora nejbližších, ale na její nedostatek si mladá mistryně světa rozhodně nemůže stěžovat. „Podporu mám od celé rodiny a především od svého přítele, který mě doprovází i na soutěže,“ říká a doplňuje, že i když míchání drinků není úplně nejobvyklejším koníčkem, ještě se nesetkala s tím, že by se nad ním někdo podivil nebo ho zlehčoval.

A docela jasno má i o své budoucnosti: „Určitě bych moc ráda zůstala v oboru a jednou, do budoucna, bych si chtěla otevřít svůj vlastní bar, ve kterém by byl perfektně zakomponovaný právě čaj,“ prozrazuje na závěr. A pokud byste chtěli i vy umět míchat čajové drinky, možnost určitě máte! Můžete se to naučit třeba v kurzu Teatender, který nabízí Česká barmanská asociace na webových stránkách www.cbanet.cz.