Dny českého piva budou oficiálně zahájeny v úterý 26. září přípitkem na Svatováclavské slavnosti a symbolickým naražením sudu vítězného ležáku v degustační soutěži České pivo 2017. Kvalitní suroviny v podobě českého sladu a českého chmele a um českých sládků při vaření pivních speciálů dodávají letošním Dnům českého piva skutečný nádech tradice. „Oproti minulému roku jsme milovníkům piva usnadnili jejich cestu do hospody. Nově budou všechny zapojené restaurace označeny samolepkou, jasně identifikovatelnou, že se jedná o pohostinské zařízení zapojené do pětidenních pivních oslav,“ říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. K vyhledání hospody je možné využít i oficiální webové stránky www.dnyceskehopiva.cz, sekce „Kam vyrazit“.

Desítky pivních speciálů

Pivní speciály uvařené k příležitosti oslav Dnů českého piva představí například Heineken, Litovel, Lobkowicz, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, Pardubický pivovar, Plzeňský Prazdroj, Staropramen, Svijany a další pivovary nebo minipivovary. „I když nám v konzumaci českého piva patří světové prvenství, jeho podíl v českých hospodách klesá. Poměr spotřeby on-trade vs. off-trade se loni dostal na 39 ku 61 procentům. Právě tradici tuzemských hospod chceme připomenout prostřednictvím Dnů českého piva,“ vysvětluje Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Milovníci čepovaného piva se mohou těšit například na Svatováclavský kroužkovaný ležák od pivovaru Holba nebo na světlý nefiltrovaný ležák Václav od pivovaru Litovel. Kyjovský pivovar nabídne kromě Svatováclavského ležáku také gastronomickou specialitu kančí pečeni se šípkovou omáčkou a houbovým knedlíkem. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod nabídne speciál Buřič 13 s přídavkem karamelového sladu.

Pivovar Primátor výjimečný světlý ležák Špringl, který je chmelen čerstvě sklizeným, ručně česaným chmelem a je vyráběn dnes již poměrně vzácným způsobem na tři rmuty. Pivovar Svijany uvařil speciální dávku prémiového nepasterizovaného speciálu DUX. Tradiční pivovar v Rakovníku vsadil na řezaný ležák Bakalář Amber. A nezaháleli ani pivovarníci ve Velkém Březně. K svátku svatého Václava připravili speciální pivo Březňák originální Märzen. Příznivci značky Staropramen se mohou těšit na oblíbenou Extra chmelenou dvanáctku.

Příklady aktivit jednotlivých pivovarů

Zúčastněné podniky a pivovary nabídnou kromě pivních speciálů a tradičního českého čepovaného piva také speciální pivní menu, setkání se sládky nebo prohlídky.

♣ Pivovar Staropramen bude v osmi pražských hospodách a jedné v Kladně narážet soudky letošní Extra chmelené smíchovské dvanáctky. Se smíchovskými sládky se bude možné setkat například v restauraci Na Verandách, v Pivnici U Bílého lva nebo ve Vinohradském parlamentu. Ještě před samotným zahájením Dnů českého piva proběhnou v sobotu 23. září prohlídky pivovaru Staropramen, vedené přímo tamními sládky.

♣ Poslední zářijovou sobotu jsou v plánu také zpestřené prohlídky všech pivovarů Plzeňského Prazdroje - například speciální noční prohlídka pivovaru Velké Popovice, v pivovaru Plzeňský Prazdroj bude možné jen tento den nahlédnout do „podsvětí varny“ – technického zázemí staré varny. Během prohlídky lze navštívit i další autentická místa, kde se před 175 lety zrodilo proslulé pivo Pilsner Urquell a kde jeho příběh dodnes pokračuje. Prohlídky budou možné i v pivovaru Gambrinus či Radegast, do kterého bude vypraven speciální vlak z Ostravy.

♣ Rakovnický pivovar si připravil speciální pivní menu a třetinku Bakaláře Amber k jídlu zdarma.

♣ Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod chystá Svatováclavskou slavnost s Rebelem, která proběhne v areálu pivovaru z technických důvodů o týden dříve, tedy 23. září.

♣ Svijanský pivovar si v rámci Dnů českého piva připravil 2. Svatováclavskou slavnost na zámku Svijany, která se bude konat 28. září.

♣ S minipivovarem Melichárek lze 28. 9. oslavit Den sv. Václava, patrona českého pivovarnictví. Na čepu bude například polotmavý Svatováclavský ležák 12%. Během dne se budou konat exkurze do pivovaru, komentované horeckým sládkem.