I přesto, že AHOL je škola, Gong – multifunkční aula, tuňák – mořská ryba - jsou součástí gastronomické soutěže s mezinárodní porotou AHOL CUP 2017. GONG se opět stal místem setkání mladých kuchařů, baristů, teatendrů, barmanů a cukrářů z celé České republiky a zahraničí. Dvacet kuchařů připravovalo tříchodové menu inspirované jarem, regionálními produkty s povinnou ingrediencí králičím hřbetem. V časovém limitu jedné hodiny se nejlépe dařilo týmu SŠSS z Ostravy – Hrabůvky, druhé místo vybojoval tým z polské školy ZSEH Czieszyn a třetí místo patří HŠ a VOŠ z Opavy.
Baristé museli zvládnout seřízení kávomlýnku a přípravu espressa, cappuccina a volného nápoje. Pro vítězství si přijely soutěžící z Hotelové akadémie v Piešťanech, vítězka Michaela Krajčovičová a druhá Denisa Folarovičová, třetí místo patří Adéle Mondekové z HŠ Jeseník.
Teatender je ten, kdo připravuje čaj, někdy říkáme i čajíčkář. Jejich úkolem bylo určení vybraného čaje degustací, příprava klasického čaje v konvičce na téma ,,Zelené čaje“ a příprava volného nápoje. Do Poličky putuje pohár za 1. místo Františkovi Šustrovi a druhé místo Kateřině Vymazalové, třetí místo patří Tereze Mikundové z HŠ ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Nejpočetnější skupinu měla kategorie barmanů. V konkurenci třiceti jedna soutěžících nejlépe svůj Sparkling Cocktail namíchala Nikol Zlatníková ze SŠGS Nová Paka, druhé místo vybojoval Filip Jung ze SSŠG Svidnická z Prahy a třetí pohár putuje do SŠSS v Ostravě Hrabůvce pro Petra Vaňka.
Soutěžním úkolem pro žáky základních škol bylo modelování z marcipánu výrobek použitelný na dekoraci dortu ze zvířecí a rostlinné říše podle své fantazie. Z dvanácti škol se stali vítězi žáci městského obvodu Ostrava Jih a to první místo ZŠ Horymírova, druhé místo obsadila ZŠ Krestova a třetí příčka patří ZŠ Jugoslávské.
Celé soutěžní klání a rozhodování patřilo certifikovaným komisařům odborných profesních asociací. 19 ročník AHOL CUPu byl zařazen MŠMT do soutěží pro talentovanou mládež EXCELENT a taktéž je nominační soutěží Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro Mezinárodní mistrovství ČR Gastro Junior Bidvest v kategorii kuchař. Česká barmanská asociace zařazuje nápojové kategorie do hodnocení ,,Barman, Barista a Teatender roku 2017“.
Diváci, hosté, fanoušci i soutěžící měli jedinečnou možnost vidět v úvodu ,,tvořit“ Pavla Čadila, šéfkuchaře Park Inn Hotelu, zážitkový dezert inspirovaný Salvatorem Dalí. Obdivovali i ochutnávali mandle ve zlatě, čokoládové suflé, karamel, sněhové tečky, zelený mech, čokoládové květy. Už jsme si objasnili AHOL – GONG- a zbývá TUŇÁK -nádherná, velká mořská ryba, která se k nám dostala ze Severního moře, díky podporovateli soutěže MAKRO Cash & Carry ČR. Zážitkem bylo vidět při práci fish specialistu Petra Hýbla, který divákům předvedl filetování třiceti osmi kilového tuňáka během hodiny.
První březnový den s AHOL CUPem, tuňákem a v Gongu byl opravdu zážitek.
Mgr. Pavla Sztulová