Sobotního čajového klání v disciplíně Tea Pairing se zúčastnilo šest soutěžících. Jejich úkolem bylo vytvořit foodpairingovou kompozici z libovolného čaje z portfolia partnerské společnosti Oxalis a jídla dle vlastního receptu. Účastníci museli přípravu čaje a jídla zvládnout ve čtvrthodinovém časovém limitu, na servis měli dalších sedm minut.

Nejvyššího bodového ohodnocení od odborné komise se dočkal Honza Zlámaný. Zkušený teatender v kuchařské části připravil vepřový bok marinovaný v čaji Lapsang souchong s bramborovo-topinamburovým pyré. Všechny přítomné pak překvapil ještě druhým chodem v podobě flambované hrušky s krupičkou a čajem matcha. Na druhé příčce se umístil Jakub Ryšavý, třetí pozici obsadil Libor Andla.

Nelehké úlohy rozhodčích se zhostili Lukáš Čížek (Fusion Vrchlabí), Tomáš Macal (šéfkuchař na volné noze) a Ivan Čumíček (Oxalis).

V neděli se pak uskutečnilo národní kolo Tea Masters Cup v disciplíně Tea Mixology. Z pětice účastníků komisaře nejvíc zaujal Libor Andla. Jeho drink nazvaný Indian Summer namíchal z ginu Bombay Sapphire, agávového sirupu, limetového freshe a domácí fermentované limonády. Tu vytvořil pomocí tibi krystalů, které 48 hodin kvasily s cukrem, sušenými švestkami a datlemi, a infuzoval ji čajem Earl Grey a pomerančem.

Druhé místo brala Kateřina Vymazalová a jako třetí v pořadí skončil Jan Šebek. Mezi zajímavými použitými surovinami diváci v průběhu soutěže registrovali domácí jahodové víno, čajový cordial či karamelovo-máslový sirup. Výkony soutěžících posuzovala porota ve složení Petr Kymla (Ultra Premium Brands), Tomáš Mozr (koktejlový historik) a Ján Chovanec (Beverage&Gastronomy).

„V rámci letošního ročníku chci vyzdvihnout především práci obou odborných komisí, protože posoudit párování čaje s jídlem a čajovou mixologii není nic jednoduchého. Měl jsem také velkou radost z jejich zpětné vazby – všichni porotci se shodli na tom, že čajové soutěže skýtají neuvěřitelnou porci potenciálu a rozmanitosti. O průniku čajových témat do klasické tuzemské mixologie pak svědčí účast Jana Šebka, špičkového českého barmana, v disciplíně Tea Mixology,“ zhodnotil soutěžní víkend plný čaje vedoucí sekce CBA Czech Teatenders Jiří Boháč.

Partnery českých národních kol soutěže Tea Masters Cup byly společnosti Makro a Oxalis, záštitu převzaly Česká barmanská asociace a Asociace kuchařů a cukrářů ČR.